OPET LOŠ TREND

Uništavanje amazonskih šuma poraslo za trećinu

18.11.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Uništavanje amazonske prašume, koje je godinama bilo u padu, u proteklih se 12 mjeseci povećalo za skoro trećinu, pokazuju podaci koje je objavila brazilska vlada

Izviješće je potvrdilo strahovanja stručnjaka i aktivista da je proces očuvanja najstarije kišne šume na planetu u posljednje vrijeme drastično nazadovao.

Ministrica zaštite okoliša Izabella Teixeira izjavila je da vlasti rade na ispravljanju tog zločina, kako ga je sama nazvala,.

Aktivisti su za ovakav obrat okrivili kontroverznu reformu u brazilskim zakonima o zaštiti šuma.

Prošle godine ta je zemlja prijavila najnižu stopu sječe šuma od kada je počeo nadzor. Uništavanje Amazonije usporeno je uz velike napore, pritiske javnosti i sve brojnije intervencije službi sigurnosti različitih saveznih država. Iz godine u godinu bilježio se pad ilegalnog krčenja šuma, međutim satelitski podaci su pokazali da se od lipnja 2012. do srpnja 2013. godine trend obrnuo.

U tom razdoblju ukupno je posječeno 5.843 četvorna kilometra prašume, što je povećanje od 28 posto u odnosu na isto razdoblje u 2011. i 2012. godini. Najgora godina, s najviše uništavanja bila je 2004. kada je posječeno 27.000 km2.

Ministrica Teixeira je odbacila optužbe na račun vlasti i za porast razaranja prašuma okrivila ilegalnu sječu.

Međutim, stručnjaci i borci za zaštitu okoliša tvrde da je uništavanje prašume u proteklih 12 mjeseci najviše povećano zbog širenja poljoprivrednih posjeda i zemljišta određenih za velike infrastrukturne projekte. Udio poljoprivrede u BDP-u Brazila iznosi oko 5%.

'Nema rasprave kada su pred vama brojevi. Ovo nije neko dizanje panike, već je realno izmjeren obrat trenda koji je bio pozitivan', rekao je Marcio Astrini, koordinator kampanje brazilskog ogranka 'Greenpeacea'.

Brazil je od 2000. do 2012. učinio više od bilo koje zemlje svijeta za očuvanje šuma smanjivši sječu za 50-ak posto. No za isto vrijeme Zemlja je izgubila površinu od oko 1,5 milijuna km2 šuma, područje veličine Mongolije.