U PET GRADOVA

Umjetnost na novom mediju

13.04.2013 u 09:00

Bionic
Reading

'Modernu sam tehnologiju otkrivao postupno, kao i svatko drugi. No, otkrio sam da se tablet ne koristi samo za zabavu. Kada sam otkrio aplikacije za crtanje, spojio sam dva svijeta', rekao je autor izložbe

Otvorena je prva izložba na tabletima u Hrvatskoj.

U T-Centru na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu otvorili su ju autor Igor Zovko, direktorica odjela za odnose s javnošću Hrvatskog Telekoma Maja Weber i direktor Huawei Device u Hrvatskoj Dan Klepač

Predstavljajući slike, Zovko je istaknuo da je i ranije slikao, ali uz pomoć tradicionalnih medija poput kista i boje.

'Modernu sam tehnologiju otkrivao postupno, kao i svatko drugi. No, otkrio sam da se tablet ne koristi samo za zabavu. Kada sam otkrio aplikacije za crtanje, spojio sam dva svijeta', rekao je Zovko, inače novinar 24sata koji se već 20 godina bavi slikarstvom.

'S tabletom mogu stvarati bilo kad i bilo gdje. Dovoljno mi je desetak minuta i slika je tu, a to mi ostavlja više vremena koje mogu provesti s obitelji', rekao je Zovko te dodao da je proteklih godinu dana, koliko je pripremao slike za izložbu, koristio Huaweiev tablet MediaPad 7 Lite koji je 'pouzdan'.

'Digitalna grafika postala je nešto bez čega više ne mogu. Vjerujem da je svejedno je li moju umjetničku ideju ostvario klasični kist ili aplikacija na tabletu. Važnije je koliko djelo utječe na gledatelja, njegovo razmišljanje, osjećaje i pogled na svijet. To je ono što se računa', naglasio je Zovko.

Slike će biti izložene u Zagrebu te odabranim T-Centrima u Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu gdje će ih se moći pogledati do 12. svibnja. Posjetitelji će ujedno moći pogledati i zanimljiv video koji prikazuje točno kako nastaju Zovkove slike.

Kako bi i mladi umjetnici mogli iskusiti slikanje na tabletu, Huawei i HT donirat će tablet računala srednjim školama primjenjene umjetnosti iz Splita, Rijeke, Osijeka i Zagreba.

Srednjoškolci koji će koristiti tablete ujedno će svoj talent promovirati na virtualnoj izložbi koja će biti organizirana za nekoliko mjeseci.

'Tehnologija je uvijek bila pokretačka snaga promjene, a na ovom primjeru vidimo kako su tableti pridonijeli evoluciji u svijetu umjetnosti', istaknula je Maja Weber te dodala da će se donacijom povezati tehnologija, umjetnost i obrazovanje.

Dan Klepač dodao je da je upravo na primjeru Igora Zovka i njegovih slika termin 'konzumerizacija IT-a' u umjetnosti dobila sasvim novu dimenziju.

'Naime, sada umjetnik uz sebe uvijek ima tablet kao alat za slikanje i više nema nikakvih ograničenja za svoju kreativnost. U svakom trenutku i bilo gdje može ideje pretvoriti u umjetnička djela', istaknuo je Klepač te dodao da će, prema nekim predviđanjima, u 2013. u svijetu biti prodano 170 milijuna tableta, od čega će 60 posto činiti oni s ekranom manjim od osam inča (20 centimetara), kao što je Huawei MediaPad 7 Lite na kojem su stvarane i izložene Zovkove slike.

Prvi posjetitelji izložbe komentirali su da su slike napravljene na tabletu veoma zanimljive te da se čini da ih Zovko radi izuzetno brzo i s lakoćom.

Kako su tableti s izložbom izloženi i u izlogu T-Centra, brojni su prolaznici zastajkivali i sa zanimanjem promatrali kako nastaju slike. Neki su i prokomentirali kako ne mogu vjerovati da su crteži nastali na samom tabletu jer izgledaju poput pravih slika.