MOBILNO RAČUNARSTVO

Ultra tanka računala s bijesnim baterijama? Microsoft tvrdi da ima recept

17.01.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Kada ovih dana promatramo svijet tehnologije, često se pitamo koja je sljedeća 'velika stvar' koja će svijet elektronike okrenuti naglavačke. Microsoft je uvjeren da zna

Revolucija načina na koji promatramo računarstvo stvara se već godinama. Od adventa velikih brzina skoro globalno dostupnog mobilnog interneta, preko sve manjih i moćnijih računala, trenutak u kojem Microsoft priča o dolasku nove generacije prijenosnih računala ne čini se tako dalekim.

Dugotrajno i izdržljivo

O čemu se radi? O računalima koja su konstruirana da funkcioniraju na više mjesta od ureda ili doma. Nova generacija računala nosi posebno ime ACPC, odnosno 'Always Connected PC'. Doslovni prijevod imena je 'PC koji je uvijek spojen', a njegov dolazak podržavaju tehnologije koje koristimo već danas. Bežične mreže velikih brzina, pohrana podataka na udaljenim računalima i procesorska snaga udaljenih servera blagodati su koje velik broj računala koristi već danas. Što ako ta ista računala netko pretvori u tanke tablete ili ultrabookove opremljene divljački jakom baterijom koja uređaj može podržavati od trinaest do dvadeset sati?

Microsoft je uvjeren da takva računala može ponovno učiniti popularnima. Pojam 'ponovno' naglašavamo zbog toga jer se kompanija prije šest godina već uputila u proizvodnju prvog ACPC-ja pod imenom Surface RT. Računalo je koristilo 'specijalnu' verziju Windowsa pod imenom Windows RT koja je, među ostalim, korisnike tjerala da sve aplikacije instaliraju preko prilično ograničenog dućana softverom - nešto što je vlasnicima PC-ja od pamtivjeka prilično odbojna ideja.

Novi Sufrace Pro je pionir ACPC-ja

Tu u priču ulazi nova verzija Surface Proa opremljenog LTE modemom kojeg je Microsoft tijekom ovogodišnjeg CES-a predstavio kao dio budućnosti računarstva. Taj uređaj je prvi korak prema, kažu, PC-ju koji besprijekorno radi oko dvadeset sati te za kojeg vam nije potrebna WiFi veza za spajanje na mrežu - gdje god vi bili. Taj PC je upravo ono o čemu smo malo prije pričali - ACPC.

'Mrežno računarstvo se kreće prema cloudu, kao i računarska snaga i pohrana podataka' tvrdi Terry Myerson, izvršni potpredsjednik Microsoftove grupe za Windowse i uređaje.

Kako stvari stoje, brojni proizvođači se s njime u potpunosti slažu. Prošle godine HP i Asus najavili su svoje ACPC-je koji bi se na tržištu mogli pojaviti kasnije u 2018. Ove godine na CES-u Lenovo je najavio Miix 630 vrijedan 799 dolara - laki ACPC kojeg pokreće mobilni procesor iz Qualcomma.

Microsoft je u ovom trenu suočen i s konkurencijom iz Applea koji već dvije godine svoj iPad Pro na tržište gura kao profesionalni alat, a ne kao zabavno proširenje njihove cijenovno prestižne kolekcije proizvoda. Uostalom, iPad Pro dolazi sa ugrađenim LTE modemom, a njegov proizvođač ga gleda kao svojevrstnu budućnost laptopa.

  • +7
Microsoft Surface Laptop

Koji su kriteriji?

Svaki ACPC mora se držati nekoliko važnih standarda, objašnjava korporativni potpredsjednik Microsofta Matt Barlow. 'On mora imati bateriju koja izdrži više od 13 sati, odnosno 'nekoliko tjedana' kada 'spava' ili je u stanju čekanja. Računalo mora imati LTE modem, mora biti tanko i lagano i što je najvažnije (za Microsoft) - mora moći pokrenuti Windows 10 S - verziju OS-a koja maksimizira trajanje baterije.

'ACPC sjedinjuju najbolje strane mobilnog i stolnog računarstva' tvrdi Barlow. Prema njemu najveći kamen spoticanja kod kandidata za ovu kategoriju je baterija. Uređaj je možda tanak i lagan, no ako baterija nije dovoljno jaka, ništa od toga.

Razlog za ovakva stroga pravila je, prema Barlowu, činjenica da računalo opremljeno super-trajnom baterijom mijenja način na koji ga mi koristimo. 'Primjera radi, ako odete na put i nosite sa sobom laptop, definitivno ne želite da mu se baterija isprazni. Uz trajnije baterije i stalnu vezu s globalnom mrežom vaša produktivnost putuje s vama', zaključuje.

S obzirom na Surface RT, Microsoft je ovog puta puno oprezniji s velikim riječima. Menadžerica u Microsoftu Erin Chapple kaže da je tim odradio velik broj testiranja kako bi osigurao da ACPC ovog puta zbilja funkcionira.

'Mislim da smo pokazali da je vrijeme u kojem živimo potpuno drukčije od onog kada smo izdali RT' kaže Chapple.

Dulji život i slabije performanse

Kako bi osigurali da ovakva računala rade jako dugo, proizvođači su morali razmisliti o tome na kakav način to izvesti, a najlakši je bio reducirati performanse uređaja. Zavisno o tome što radite, ACPC će raditi sporije ili jednako kao standardno računalo. Prema ljudima iz Microsofta, velika većina posla neće patiti zbog pomanjkanja performansi - eventualno ćete imati problema pri pokretaju zahtjevnijih igara.

Susret gejminga i prijenosnih računala će, čini se, morati pričekati neko drugo tehnološko riješenje prije nego što dođe do visokih standarda učinkovitosti kakve Microsoft, među ostalim, zastupa.