WIKIVOYAGE

Ultimativni korisnički vodič za putnike

11.01.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Wikivoyage trebao bi biti enciklopedija za putnike koja će im pružiti mnoštvo informacija, ali i omogućiti da dodaju vlastita iskustva i informacije direktno s mjesta putovanja

Wikimedia Foundation, pokretači internetske enciklopedije Wikipedije, pokreću i ultimativni korisnički turistički vodič pod nazivom Wikivoyage

Baziran na istom konceptu kao i Wikipedija, Wikivoyage će pružati mogućnost svim korisnicima da unose podatke o zanimljivim mjestima diljem svijeta i na taj način pomognu drugima koji će na ta mjesta tek putovati.

'Kad god se putnici sretnu negdje na cesti, razmjenjuju informacije o mjestima iz kojih dolaze i u koja idu. Želimo olakšati dijeljenje tog znanja i omogućiti drugima da ga dijele', stoji u opisu stranice.

One koji traže inspiraciju za svoje sljedeće putovanje zanimat će rubrika 'Destinacija mjeseca' u kojoj je trenutno istaknut Walt Disney World, dok će avanturistima biti zanimljivija rubrika 'Van uobičajenih putova' u kojoj su predstavljena egzotična i manje poznata mjesta.

'Posebne teme' bave se svime što bi nekog putnika moglo zanimati. Primjerice od kratkih fraza iz ruskog jezika pa do najboljih destinacija za uživanje u umirovljeničkim danima u inozemstvu.

Korisnici mogu sami predložiti zanimljive teme o kojima se potom glasuje. Ona s najviše podrške potom će biti objavljena na glavnoj stranici Wikivoyagea.

Iako je još u beta fazi, Wikivoyage je već dostupan na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom, nizozemskom, portugalskom, ruskom i švedskom jeziku.

Tako je na engleskom jeziku već objavljeno gotovo 27 tisuća članaka.

U Wikimedia Foundationu kao službeni datum početka rada Wikivoyagea navode 15. siječnja, no stranica je aktivna i popunjava se još od rujna 2012.

Dodaju kako će stranica, kao i Wikipedia, biti besplatna i bez nepotrebnih oglasa.