NOVE TEHNOLOGIJE

Uloga 5G mreže i ICT rješenja u razvoju mobilnosti predstavljena na T1 konferenciji

25.02.2022 u 17:00

Bionic
Reading

T1 konferencija pod nazivom T1 Meetup u organizaciji Tokić grupe održala se 23. i 24. veljače pod temom „Mobilnost – gdje se inovacija susreće s tradicijom“

Na T1 Meetup-u sudjelovale su najinovativnije tvrtke u automobilskoj industriji, napredne tehnološke tvrtke, konzultantske tvrtke svjetske klase, akademske institucije, gospodarske komore. U sklopu konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz navedenih područja, sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog Telekoma i Combisa koji su predstavili kako 5G tehnologija zajedno s ICT rješenjima može pomoći u izgradnji budućnosti mobilnosti i njene sigurnosti.

Robert Manenica, voditelj projekta razvoja ICT usluga u Hrvatskom Telekomu, održao je predavanje na temu uloge 5G tehnologije na razvoj mobilnosti u sklopu kojeg je prikazao kako će 5G tehnologija današnjice te planirana evolucija mreže utjecati na razvoj naprednih ICT rješenja koja se primjenjuju u automobilskoj industriji. Zajedničkim razvojem i integracijom ICT rješenja i javne 5G mreže razvit će se upotrebne mogućnosti koje nam danas ne stoje na raspolaganju, a obilježiti će našu bližu budućnost. Sve navedeno će doprinijeti promjenama u mobilnosti, povećanju efikasnosti ljudskog rada, povećanju sigurnosti, optimizaciji troškova i prometnih tokova.

Konkretno će to značiti da će nam u bližoj budućnosti tehnologija omogućiti potpunu autonomiju vozila, a svoju ulogu u tom razvoju imati će i 5G mobilna konekcija koja će omogućiti da autonomno vozilo recimo javi aplikaciji pronađenu grešku na senzoru, što će omogućiti optimalni rad udaljene asistencije upravljačkog/nadzornog centra. Takva povezanost omogućiti će djelatniku centra da putem naočala za gledanje udaljene realnosti nastavi upravljati vozilom. Za ovakav scenarij neophodna je pouzdana i svuda dostupna 5G mreža koja će uz pomoć pametnih ICT rješenja omogućiti ovakve i slične scenarije budućnosti.

Goran Car, direktor Combisa, održao je predavanje na temu cyber sigurnosti u kojem je istaknuo dva lica tehnologije - prvo je lice napretka i inovacije, a drugo potencijalni pomak prema nekoj ranjivosti. Cyber nesigurnosti su u porastu, kao i kibernetički incidenti. S porastom industrije 4.0 prijetnje postaju još veće nego ikada, o čemu kompanije sve više i više trebaju voditi računa. Ako želimo govoriti o najboljoj online zaštiti valja koristiti više resursa i ne oslanjati se na jedan sustav, a najbolja je kombinacija tehnologije, procesa i kompetentnih timova.