SIRI, ALEXA i GOOGLE HOME

Ugroženi milijuni uređaja: Hakeri su otkrili novu bizarnu metodu provale u digitalne asistente

07.11.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Tehnološki analitičari predviđaju da će ovakav način napada na uređaje stvoriti hrpu potpuno novih sigurnosnih rizika

Još od dolaska digitalnih asistenata poput Alexe i Siri hakeri tvrde da je njihovo hakiranje relativno jednostavni proces. Nitko, doduše, nije mislio da će uređaje biti moguće hakirati pomoću lasera, prenosi The Independent.

Sigurnosni stručnjaci iz Japana i Sveučilišta u Michiganu početkom su tjedna objavili rezultate pokusa - pomoću lasera su uspjeli hakirati Google Home, Amazon Alexa i Apple Siri i to s udaljenosti od stotinjak metara. Sve što su trebali napraviti je uperiti laser prema zvučniku uređaja.

U jednom su slučaju čak uspjeli otvoriti vrata garaže uperivanjem lasera prema uređaju. Također su se popeli na 43 metra visok toranj i uspješno iz daljine kontrolirali Google Home uređaj na četvrtom katu zgrade udaljene 70 metara. Fokusiranjem laserske zrake pomoću telefoto objektiva uspjeli su učinkovito hakirati glasovnog asistenta s udaljenosti od čak 107 metara.

Otvaranje vrata garaže bilo je jednostavno, kažu stručnjaci. Pomoću komandi poslanih svjetlom, uspjeli su hakirati digitalne pametne sustav priključene na asistente koje se aktivira glasom. Čak su uspjeli s lakoćom paliti i gasiti svjetla, vršiti kupovinu online ili otvarati ulazna vrata zaštićena pametnom bravom. Što je najgore od svega, kontrola nad uređajem omogućila im je kontrolu nad drugim povezanim uređajima, pa čak i pametnim vozilima spojenima na asistenta.

kad krene po zlu...

Varanje na testovima, trgovanje podacima... Ovo su najveći tehnološki skandali desetljeća

Pogledaj galeriju

Velika opasnost

'Smatramo da ovo otvara potpuno novu vrstu ranjivosti' rekao je Kevin Fu, asistent električnog inženjeringa i računalne znanosti na Sveučilištu u Michiganu. 'Ne znamo koliko je točno uređaja ugroženo, s obzirom da se radi o vrlo jednostavnoj metodi upada.'

Drugi članovi tima, uključujući i Takeshija Sugawaru sa Sveučilišta za elektrokomunikacije u Japanu, Daniel Genkin, Sara Rampazzi i Benjamin Cyr sa Sveučilišta u Michiganu svoja su otkrića objavili u znanstvenom radu objavljenom početkom tjedna. Znanstveni tim je obavjestio Teslu, Ford, Amazon, Apple i Google, a kompanije su brzo reagirale te izjavile da pažljivo razmatraju zaključke znanstvenog rada.