HIT NA KICKSTARTERU

U tek nekoliko minuta Pebble prikupio milijune dolara

24.02.2015 u 17:18

Bionic
Reading

Prije nekoliko godina Pebble je ušao u povijest kao jedan od najuspješnijih Kickstarter projekata, u konačnici prikupivši više od 10 milijuna dolara za vrlo jednostavan pametni ručni sat s e-ink ekranom. S nadom da će ponoviti uspjeh prethodnika, kompanija se usprkos značajnim sredstvima opet vratila na Kickstarter za novu generaciju uređaja - tamo gdje je sve i počelo

Već za početka pisanja ovog teksta, za svega 15-tak minuta od otvaranja Kickstarter kampanje, probijen je cilj od pola milijuna dolara, a brojka trenutno iznosi nešto iznad dva milijuna dolara. Sasvim je izgledno da Pebble juri ka novom upisu u knjigu rekorda.

Pebble Time, kako se zove sljedeća generacija uređaja, donosi prepoznatljiv, ali tanji dizajn (20-tak posto, uz zakrivljeni dizajn), ekran u boji, mikrofon i potpuno redizajnirano sučelje. Za one koji su pomislili da će ekran u boji upropastiti trajanje baterije, iz kompanije tvrde kako su itekako mislili na to te da će gadget izdržati tjedan dana korištenja na jednom punjenju - danima više od konkurencije.


'Gledali smo različite tehnologije vezane uz ekran, LCD i OLED te probali različite uređaje koji su ih koristili. Jednostavno, to nije bilo dovoljno dobro za nas. Nismo se mogli nositi s kompromisima uobičajenih ekrana. Baterija se trošila previše, ekran bi se gasio, a korisnik bi ga morao paliti tipkom', rekao je Eric Migicovsky, CEO i osnivač Pebblea. Korištenjem color e-paper ekrana, Pebble Time stalno prikazuje informacije, poput pravog sata, a trajanje baterije ostaje isto kao kod prethodnika - do tjedan dana.

Međutim, valja zaboraviti na e-ink i e-paper ekrane prošlosti. Pebble je za svoj smartwatch iskoristio e-paper koji je u stanju prikazati sadržaj pri 30 sličica u sekundi:

Zašto su se, usprkos značajnim sredstvima na raspolaganju, u Pebbleu odlučili na Kickstarter? Kompanija tvrdi da stvar nije vezana za novac, jer je gadget već u proizvodnji, već je riječ o svojevrsnoj posveti za prvu generaciju uređaja. U skladu s tim, Pebble Time će se određeno vrijeme moći kupiti isključivo preko Kickstarter platforme, po početnoj cijeni od 159 dolara (za one najbrže) ili 179 dolara. Očekivana cijena jednom kad se gadget pojavi u trgovinama će biti kakvih 199 dolara.

Kickstarter kampanja završava 27. ožujka, a bez sumnje će ova kompanija, koja je nedavno isporučila prvih milijun primjeraka gadgeta Pebble, igrati značajnu ulogu na smartwatch tržištu. Oni su tu, ipak, bili od početaka.