GOLEMO OKO SVEMIRA

U svemir poletio teleskop veći od Zemlje

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.07.2011 09:09
  • Objavljeno 18.07.2011 u 08:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rusija je danas u svemir lansirala teleskop koji je zamišljen još u vrijeme Hladnog rata. Kada stigne u svoju orbitu, od Zemlje udaljenu gotovo koliko i Mjesec, RadioAstron će se povezati s radijskim antenama na Zemlji i formirati dosad najveći teleskop s 'tanjurom' promjera čak 30 puta većim od našeg planeta

RadioAstron zamišljen je još prije više od tri desetljeća, međutim, misija je izgubila zamah kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

'Već dvadeset godina cilj je stalno pet godina ispred nas', rekao je suradnik na projektu Ken Kellermann iz National Radio Astronomy Observatory u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Teleskop će imati čak 10.000 puta veću rezoluciju od svemirskog teleskopa Hubble. Promatrat će objekte poput obližnje galaksije M87 u čijem se središtu nalazi golema crna rupa, a očekuje se da će uspjeti snimiti čak i njezin horizont zbivanja – granično područje iz kojeg ništa ne može pobjeći njezinoj gravitaciji. Ove snimke otkrit će kako crne rupe ubrzavaju tvar do brzine gotovo jednake brzini svjetlosti.

Također će istraživati mikrovalno zračenje oblaka molekula vode u diskovima galaksija. Ovi podaci omogućit će točnija mjerenja njihove rotacije i udaljenosti od Zemlje. Kada se oni kombiniraju s informacijama o brzinama galaksija, moći će se izračunati sadašnja brzina širenja svemira.

RadioAstron će istraživati i pulsare, ostatke eksplodiranih zvijezda, koji su svojevrsni svjetionici svemira.

Ako sve bude kako treba, raketa Zenit-2SB ponijet će teleskop do orbite čija će najmanja udaljenost od Zemlje biti oko 10.000 km, a najveća gotovo 300.000 km. Čim stigne, otvorit će svoju antenu promjera 10 metara sastavljenu od 27 'latica' izgrađenih od ugljikovih niti. Tijekom petogodišnje misije Mjesec će svojom gravitacijom orbitu RadioAstrona razvući na oko 390.000 km. Promatranja bi trebala započeti kroz nekoliko mjeseci.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!