BIO IM PRED NOSOM

U SAD-u otkrivena nova vrsta golemog raka

20.01.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Najnovije otkriće američkih biologa pokazalo je da nije uvijek neophodno putovati u egzotične krajeve da bi se otkrile nove vrste organizama

Naime, stručnjaci za slatkovodnu biologiju nedavno su u Tennesseeju i Alabami pronašli novu vrstu golemog riječnog raka. Njegov najbliži rođak, otkriven još 1884. godine, koji se smatrao jedinim pripadnikom svojeg roda, živi 200-tinjak kilometara dalje u Kentuckyju, a može narasti do veličine jastoga.

Prvi primjerak tog raka iz roda Barbicambarus otkriven je pod jednom od najvećih stijena na najdubljem dijelu potoka Shoal koji je već pet desetljeća omiljeno odredište biologa. Osim veličinom, ističe se neobičnim dlakama na antenama koje povećavaju osjetljivost tog organa.

'To nije vrsta raka koju ćete podići i reći 'oh, još jedan rak' i vratiti ga u vodu', komentirao je član istraživačkog tima, biolog Chris Taylor, kustos u muzeju Illinois Natural History Survey. 'Ako ste slatkovodni biolog i vidite ga, po veličini i dlakavim antenama odmah ćete prepoznati da je poseban i sačuvati ga.'

Taylorov dugogodišnji kolega Guenter Schuster, profesor na Eastern Kentucky Universityju, prvi je put vidio neobičnu životinju na fotografiji koju je 2009. na rječici Shoal na jugu Tennesseeja snimio neki ribič. Posumnjao je da se radi o pripadniku roda Barbicambarus cornutus, međutim ti rakovi ranije nisu uočeni toliko daleko na jugu.

Iako su u početku pretpostavili da ljuskar nije nova vrsta, već primjerak koji je iz Kentuckyja u nekoj kanti vode stigao u Tennessee, odlučili su temeljitije istražiti slučaj. Nakon mukotrpne potrage, kada su već htjeli odustati, pronašli su dva primjerka, a analiza DNA potvrdila je da je riječ o potpuno novoj vrsti koju su nazvali Barbicambarus simmonsi.