NAPADI JOŠ TRAJU

U najvećoj cyber pljački dosad ukradeno milijardu dolara!

16.02.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Do sto banaka i financijskih institucija diljem svijeta napadnuto je u cyber pljački kakvu svijet još nije vidio, tvrde u tvrtci za računalnu sigurnost Kaspersky Lab

Po njihovoj procjeni, tijekom napada koji su počeli 2013. godine i još uvijek traju međunarodna banda Carbabank sa članovima iz Europe, Kine, Rusije i Ukrajine dočepala se do milijarde dolara (oko 6,7 milijardi kuna) pljačkajući banke i druge financijske tvrtke u 30 zemalja, među kojima su Japan, Kanada, Kina, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Švicarska i Ukrajina.

U Kasperskom navode kako su sudjelovali u istrazi koju provode Interpol i Europol te kako je o svemu obaviješten i američki FBI. Tvrde kako su metode koje banda koristi novitet - upotrijebljen je zlonamjerni softver kako bi novac bio ukraden izravno od banaka, ne krajnjih korisnika.

Računalnim virusima zarazili su bankovne sustave u koje su htjeli upasti, uključujući i sustave poput video nadzora, što im je omogućilo praćenje i bilježenje svega što se događa na zaslonima osoblja.


U pojedinim slučajevima uspjeli su prebacivati novac s računa banke na svoj, pa čak i naložiti bankomatu isplatu gotovine u unaprijed određeno vrijeme, a i pretvarali su se kako su službenici banaka.

Svaka je pljačka prosječno trajala između dva i četiri mjeseca. Svaki put je ukradeno do deset milijuna dolara.

Izvor:BBC