mozgalica

U jednoj od ovih pet vrećica nalazi se lažno zlato. Evo kako ćete znati u kojoj

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 15.06.2020 14:07
  • Objavljeno 15.06.2020 u 14:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Elnur Amikishiyev / Panthermedia

Na raspolaganju imate i savršeno preciznu digitalnu vagu, ali je možete koristiti samo jednom. Kako ćete onda odrediti u kojoj se vrećici nalaze lažni zlatnici?

Zamislite da se nekim čudom nađete u sljedećoj situaciji: pred vama stoji pet vreća zlata. Sve one izgledaju potpuno identično, i svaka ima u sebi sadrži deset zlatnika. No u jednoj od pet vrećica nalazi se lažno zlato.

Pravo zlato, lažno zlato, baš kao i svih pet vrećica u svakom su pogledu identični, jedino što lažni zlatnici teže svaki po 1,1 gram, dok pravi zlatnici teže po jedan gram svaki.

Na raspolaganju imate i savršeno preciznu digitalnu vagu, ali je možete koristiti samo jednom. Kako ćete onda sa 100 posto sigurnosti odrediti u kojoj se vrećici nalazi lažno zlato?

Dobro razmislite, a ako niste sigurni, odgovor potražite ispod.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Cornelia Danzer / Panthermedia

Objašnjenje zagonetke

Uzmite jedan zlatnik iz prve vrećice, dva iz druge vrećice, tri iz treće vrećice, četiri iz četvrte i pet iz pete vrećice. Ako težina na digitalnoj vagi završi na .1, tada znate da se lažno zlato nalazi u prvoj vrećici. Ako brojka na skali završi na .2, tada je lažno zlato u drugoj vrećici, na .3 u trećoj, i tako dalje, i tako dalje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!