STIGAO ANDROID Q BETA

U Googleu se opet igraju sa značajkom Back. Rezultat je pomalo zbunjujući

11.07.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Ovo je deseti put kako u Googleu pokušavaju jednu od temeljnih značajki Androida, prisutnu od njegovih početaka, upogoniti tako da funkcionira drukčije ovisno o kontekstu

Google je objavio peto beta izdanje operativnog sustava Android Q, s jednom velikom promjenom vezanom uz način na koji funkcionira upravljanje pokretima.

Preciznije rečeno, u pitanju je pokret kojim se vraćate korak nazad u odnosu na radnju koju ste upravo obavili, za što bi inače koristili tipku Back.

TEHNO SAVJETI

Tražite super fitnes aplikacije za Android? Bacite pogled na naš izbor

Pogledaj galeriju

Koji ćete pokret koristiti za upravljanje ovisit će o tome koju aplikaciju koristite. Od ovog izdanja Androida potezom od lijeve strane prema sredini zaslona u aplikacijama koje koriste navigacijske ladice te će ladice 'proviriti' kako bi vas upozorile da ih otvarate, umjesto da koristite Back. Aplikacije bez ladica i dalje će vas samo vratiti korak nazad.

Ako ste uspjeli u prvom čitanju shvatiti kako bi to trebalo funkcionirati, čestitamo. Ako niste, razumijemo kako vam je jer se i nama čini kako je zbunjujuće. Ovo je deseti put kako u Googleu pokušavaju jednu od temeljnih značajki Androida, prisutnu od njegovih početaka, upogoniti tako da funkcionira drukčije ovisno o kontekstu.

Što se digitalnog pomoćnika Google Assistanta tiče, potegnut ćete prema gore i dijagonalno iz bilo kojeg kuta zaslona kako bi ga pokrenuli. Dodani su vizualni pomoćnici kako bi lakše svladali ovaj način pokretanja, ali nije još jasno hoće li se on doista naći u završnom izdanju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: XDA Developers

Ove i druge promjene osnovnu navigaciju u Androidu čine sličnijom onoj u iOS-u. Google ih uvodi manje-više javno, što je pohvalno, ali ujedno i pokazuje koliko je njegov operativni sustav postao velik, kao i koliko je teško postalo mijenjati ga brzo, piše Verge.