PRILAGODBA PREDATORA

U Australiji otkriven prvi hibridni morski pas!

03.01.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Znanstvenici su danas objavili da su otkrili prve hibridne morske pse u vodama Australije, što bi mogao biti znak da se ti predatori prilagođavaju klimatskim promjenama

Morski biolozi do sada nisu nikada abilježili da se australski crnovrhi grebenski psi pare sa svojim globalnim rođacima. Takvo neobično ponašanje moglo bi utjecati na cijeli svijet morskih pasa, smatra istraživačica Jess Morgan s University of Queensland.

'To je veliko iznenađenje jer dosad nitko nije vidio hibride morskih pasa. To se ne može smatrati uobičajenim, čak ni u mašti. Radi se o evoluciji na djelu', objasnila je.

Colin Simpfendorfer, suradnik Jess Morgan sa Sveučilišta James Cook, kaže da su početna istraživanja pokazala da su hibridne vrste robusne i zdrave te da je među 57 uzoraka otkriveno više generacija neobičnih križanaca.

Australska vrsta je nešto manja od svojeg običnog rođaka i može živjeti samo u tropskim vodama. No hibridi su otkriveni na oko 2000 km od obala u hladnijim morima. To bi moglo značiti da se australska vrsta prilagođava da bi preživjela unatoč promjenama koje izaziva globalno zagrijavanje.

'Ako se križa s običnom vrstom, mogao bi pomaknuti svoja staništa dalje na jug, u hladnije vode, i proširiti svoja područja', objasnila je Morgan.

Novo otkriće pokazuje da znanstvenici još uvijek ne znaju sve o mehanizmima evolucije koji su omogućili morskim psima da toliko dugo opstanu kao glavni predatori mora i oceana.

'Mislili smo da znamo kako su se razdvojile vrste morskih pasa, međutim ovo nam pokazuje da još ne razumijemo potpuno mehanizme koji ih održavaju odvojenima. Moguće je da se slična stvar zbiva i među drugim vrstama', rekao je Simpfendorfer.