RAT SE NASTAVLJA

Twitter Trumpa proglasio rasistom, tvrde kako je tako odlučio algoritam

08.06.2020 u 09:01

Bionic
Reading

Sukobu usprkos, Trump je nastavio koristiti Twitter za objavu svojih stavova i političke platforme o prosvjedima koji su se proširili Sjedinjenim Državama nakon smrti Georgea Floyda za koju se traži odgovornost policajaca koji su ga priveli

Twiteraši u Sjedinjenim Državama su tijekom protekle subote primijetili kako su pri potragama u kojima su koristili riječ rasist (racist na engleskom) kao rezultat dobili američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Upitani zašto je tomu tako iz Twittera su poručili kako su rezultati pretrage djelo algoritma koji reagira na ponašanje korisnika. 'Ako je neki korisnički račun često povezan s određenim izrazima algoritam ga mogže uvrstiti kao preporuku za te i takve termine', naveli su.

Predsjednik Trump i Twitter su u otvorenom sukobu zadnjih nekoliko tjedana. U četvrtak, 28. svibnja, Trump je izdao izvršnu uredbu kojom je pokušao regulirati rad Twittera i drugih tvrtki kao što su Instagram, Facebook i Youtube.

Uredba je objavljena nakon što su u Twitteru počeli činjenično provjeravati Trumpove tvitove, dan nakon što je još jedna od njegovih objava označena kao nasilna.

Nadmašio vlastiti rekord

Sukobu usprkos, Trump je nastavio koristiti Twitter za objavu svojih stavova i političke platforme o prosvjedima koji su se proširili Sjedinjenim Državama nakon smrti Georgea Floyda.

Prošli je petak tvitnuo ili retvitnuo 200 objava tijekom dana, više nego ikad dosad. Nadmašio je čak i na dan kad su u Senatu raspravljali treba li ga ukloniti s pozicije predsjednika. Tad ih je objavio ili retvitnuo 142, piše Business Insider.

Trump se u više navrata našao suočen s optužbama za rasizam i podržavanje ideologije bjelačke nadmoći. Dosad ih je opovrgavao, tvrdeći kako je 'najmanje rasistički raspoložena osoba na svijetu'.

Upitan tijekom razgovora s novinarima kako se namjerava nositi s rasizmom i spomenutim prosvjedima Trump je istaknuo dobre ekonomske rezultate usprkos pandemiji koronavirusa.

'To je nešto najbolje što se moglo dogoditi vezano uz međurasne odnose, zajednici afroamerikanaca, azijskih Amerikanaca i Amerikanaca hispanskog porijekla, kao i žena i svega', rekao je.