UMJETNA INTELIGENCIJA

Elon Musk ulazi u utrku: Stiže X.AI

17.04.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Vlasnik Tesle i Twittera rekao je da okuplja tim stručnjaka i to svega par tjedana nakon potpisivanja pisma o pauziranju razvoja umjetne inteligencije

Elon Musk navodno pokreće svoju kompaniju za razvoj umjetne inteligencije koja će konkurirati OpenAI-ju, tvorcima iznimno popularnog chatbota ChatGPT.

Financial Times izvještava da vlasnik Tesle i Twittera sakuplja tim znanstvenika i inženjera za umjetnu inteligenciju te o projektu pregovara s nekoliko investitora.

'Skupina ljudi investira u projekt jako je uzbuđena zbog njega', rekao je pojedinac usko vezan zu projekt. Financial Times također citira poslovne zapise koji navode da je Musk 9. ožujka osnova kompaniju pod imenom X.AI te da je trenutno njezin jedini direktor.

Potez koji znači da se čovjek iza SpaceX-a i Tesle pridružuje utrci u kojoj već sudjeluju kompanije Microsoft, Google i Amazon, te startupi na čelu sa OpenAI-jem oštar je moralni i poslovni zaokret. Podsjetimo, Musk je prije svega par tjedana potpisao pismo u kojem zajedno sa 1.800 drugih potpisanika traži šesteromjesečnu pauzu istraživanja umjetne inteligencije - pisma čiji je dio potpisa, naglašava Guardian, bio lažan.

U nedavnim je zapisima, nastavlja izvor, Musk promijenio ime firme Twitter u X Corp.

Njegov trenutni portfelj uključuje Teslum Twitter, proizvođača raketa SpaceX, neurotehnološki startup Neuralink i kompaniju za tunele 'The Boring Company'.

SpaceX je u petak dobio licencu za lansiranje Starshipa, omogućivši prvi skorašnji testni let. Što se AI projekta tiče, Musk je navodno kupio nekoliko tisuća grafičkih kartica te uposlio inžinjere iz vodećih kompanija poput DeepMinda. Što god napravio, njegov novi startup će mu omogućiti natjecanje s OpenAI-jem kojeg je, podsjetimo, suosnovao 2015. te je kasnije napusito upravni odbor zbog svađe s vodstvom (navodno zbog sigurnosti umjetne inteligencije). 2019. je na Twitteru objavio da se 'Tesla natječe za iste ljude kao OpenAI te se ne slaže s onim što OpenAI planira napraviti'.

OpenAI je uskoro nakon toga postao startup s rekordnom investicijom od milijardu dolara iz Microsofta te je privukao hrpu kritika (uključujući one od samog Muska) zbog egzistencijalnih prijetnji koje predstavlja generativna umjetna inteligencija. Musk je naglasio da je najviše zabrinut zbog mogućnosti modela poput GPT-4, najnovije verzije koju je uzbacio OpenAI, da šire dezinformacije i demonstriraju političku pristranost.