MASOVNI OBRAČUN

Tvornica iPhonea zatvorena zbog tučnjave

24.09.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Tajvanski Foxconn bio je prisiljen obustaviti rad u tvornici na sjeveru Kine nakon što su se osobne razmirice pretvorile u masovni fizički obračun

U tučnjavi u spavaonici je, javlja Reuters, sudjelovalo dvije tisuće radnika. Četrdeset ih je prevezeno u bolnicu, a dobar dio je i uhićen.

Radnici su zaposleni u tvornici u Taijanu, koja između ostalog proizvodi elektroničke dijelove za automobile i potrošačku elektroniku, primjerice za iPhone 5.

Foxconn je objavio kako je do masovne tučnjave došlo u nedjelju kasno navečer, nakon svađe nekoliko zaposlenika u spavaonici kojom upravlja privatna tvrtka. Istraga o čemu se točno radilo je još u tijeku, no iz Foxconna kažu kako se čini da nije imala veze s poslom.

Policija je, izgleda, imala pune ruke posla. Po jednim izvorima, uspjela je uspostaviti red i mir oko tri ujutro, a po drugima je pet tisuća policajaca smirivalo strasti do devet ujutro. Tvornica bi mogla biti zatvorena nekoliko dana.

Foxconn, jedan od najvećih svjetskih proizvođača potrošačke elektronike, zapošljava oko milijun radnika na više lokacija u Kini. Nasilnih razmirica bilo je i prije, a tvrtka je nerijetko bila optuživana zbog neljudskih uvjeta rada.