STARTUPI

Tvorci nevjerojatno neuspješnog uređaja AI Pin u potrazi za kupcima

23.05.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Startup očito misli da vrijedi između 750 milijuna dolara i milijardu dolara unatoč velikim softverskim nedostacima i hardverskim problemima svog prvog proizvoda

Humane, startup iza loše recenziranog nosivog računala AI Pin, već traži potencijalnog kupca za svoje poslovanje. To je prema izvješću Bloomberga, koji navodi da tvrtka koju vode bivši dugogodišnji Appleovi zaposlenici Imran Chaudhri i Bethany Bongiorno - 'traži između 750 milijuna dolara i milijardu dolara'.

Ovo je možda previsoka cijena za kompaniju koja je pokušala prodati AI Pin, uređaj od 699 dolara koji je često kritiziran zbog sporih odgovora i korisničkog iskustva koje je znatno lošije od koncepta nosivog AI asistenta kojeg su njegovi tvorci obećali. Proizvod je, piše Verge, djelomično predstavljen kao način na koji ljudi mogu smanjiti svoju sve veću ovisnost o pametnim telefonima.

Humane je za AI Pin razvio vlastiti operativni sustav pod nazivom CosmOS koji se spaja na mrežnu AI modela kako bi dohvatio odgovore na glasovne upite i analizirao ono u što je usmjerena ugrađena kamera. Za neke interakcije uređaj emitira laserski 'zaslon' koji se projicira na unutarnju stranu dlana korisnika. Za korištenje uređaja potrebna je mjesečna pretplata.

Bloombergovo izvješće navodi da je Humane prikupio 230 milijuna dolara od investitora uključujući izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana, za kojeg se priča da razvija nepovezani proizvod (u suradnji s legendarnim Appleovim dizajnerom Jonyjem Iveom) koji bi mogao bolje upriličiti ambiciozna obećanja umjetne inteligencije.

Investitori su 2023. Humane procijenili na 850 milijuna dolara, ali to je bilo prije nego što su recenzenti kritizirali njegov prvi proizvod. Ima tu nekih novih i pametnih ideja, ali softver AI Pin-a je nedovoljno razvijen i previše nedosljedan, dok je hardver pokazao slab vijek trajanja baterije i probleme s pregrijavanjem. Humane se obvezao riješiti neke od tih grešaka ažuriranjem firmvera. Samo prošli tjedan izbacio je OpenAI-jev GPT-4o model kako bi dodatno poboljšao 'pamet' uređaja.

Popis potencijalnih kupaca za Humane čini se prilično malim s obzirom na cijenu koju se startup nada postići. Amazon, Apple, Google, Meta i Microsoft poduzimaju značajne korake u području umjetne inteligencije s velikim jezičnim modelima i generativnom umjetnom inteligencijom koja iz dana u dan postaje sve raširenija. Međutim, zaključuje izvor, nije jasno koliko bi vrijednosti Humaneovo intelektualno vlasništvo stvarno donijelo bilo kojem od njihovih nastojanja.

sve osim nogometa