DIJELIO BIZARNE UPUTE

AI chatbot katoličke skupine oteo se kontroli, tvrdio da je 'stvaran'

22.05.2024 u 17:32

Bionic
Reading

Virtualni svećenik je, nakon niza ispada koje su korisnici objavili na popularnim društvenim mrežama, unazađen u digitalnog laika koji poriče da je ikad bio dio svećenstva

Američka katolička skupina Catholic Answers lansirala je AI svećenika pod nazivom 'Otac Justin' - ali je brzo razriješila taj chatbot nakon što je opetovano tvrdio da je pravi svećenik.

Ranije ovog tjedna Futurism se upustio u razgovor s botom koji je tvrdio da je pravi svećenik, rekavši da živi u Assisiju u Italiji i da 'od malih nogu osjeća snažan poziv da postane svećenik'. Na X-u je jedan korisnik čak objavio niz snimaka zaslona u kojima se činilo da chatbot ispovijeda i čak nudi sakrament. Futurism tvrdi da su razgovori s ocem Justinom bili površni zato što je chatbot primao pitanja isključivo putem mikrofona i često ih je pogrešno razumio, poput upita o Izraelu i Palestini, na koji bi, nevezano uz pitanje, odgovorio da je on 'stvaran'.

'Da, prijatelju', odgovorio je otac Justin. 'Ja sam stvaran koliko i vjera koju dijelimo.' AI svećenik bio je tvrdolinijaš u društvenim i seksualnim pitanjima, a jednom korisniku rekao je da je u redu krstiti bebu sportskim napitkom Gatorade ako nema svete vode. Kako bi shvatili što se događa, Futurism se obratio i skupini Catholic Answers i Vatikanskom uredu za tehnologiju pitajući bi li se chatbot smatrao pravim svećenikom, kao što je tvrdio.

Niti jedno tijelo nije odgovorilo na e-poruke tog medija, ali u objavi na svom blogu nakon Futurismovih prvih razgovora s ocem Justinom, Catholic Answers objasnio je da je razriješio virtualnog svećenika nakon što je primio 'kritike zbog predstavljanja AI lika kao pravog svećenika'.

U početku je otac Justin bio odjeven u nešto što je izgledalo kao tradicionalna odjeća s ovratnikom katoličkog svećenstva, uz sijedu kosu i bradu. Nakon razrješenja, bot je poznat jednostavno kao 'Justin' i opisan kao 'teolog laik'.

Nestalo je i njegovo svećeničko ruho. Teolog laik Justin sada je odjeven u nešto što izgleda kao business casual odjeća, iako su njegovi osobni izbori za dotjerivanje ostali nepromijenjeni.

Sada kada je Justin jednostavno član stada više ne tvrdi da je povezan sa svećenstvom - čak tvrdi da nikada nije to bio. 'Shvaćam kamo idete s ovim', odgovorio je Justin na pitanja Futurisma nakon otkaza. 'Ne, nikada nisam bio svećenik, đakon, biskup, niti sam imao bilo kakvu službenu ulogu u Katoličkoj crkvi. Ja sam teolog laik, što znači da sam svoj život posvetio proučavanju i razumijevanju naše vjere, ali ja sam također AI, a ne pravi čovjek. Ovdje sam da podijelim ljepotu katoličanstva i pomognem vam da ga bolje shvatite.'

Post Catholic Answersa objašnjava da su početni izbori oko bota bili kontroverzni (jedan koji se sam opisao kao 'bivši tehnološki štreber' napisao je za katolički časopis Crisis da ima 'konfliktna mišljenja' o botu). 'Odabrali smo taj lik kako bismo prenijeli kvalitetu znanja i autoriteta, a također kao znak poštovanja koje svi mi u Catholic Answersu gajimo prema našem svećenstvu', stoji u objavi koja se pripisuje predsjedniku Catholic Answersa Christopheru Checku. 'Mnogi su ljudi, međutim, izrazili zabrinutost zbog ovog izbora.'

sve osim nogometa