ANTIMONOPOLSKA TUŽBA

Tvorac Fortnitea slavi: Google izgubio pravnu bitku protiv Epic Gamesa

12.12.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Porota je zaključila da je Googleovo poslovanje s tvrtkama za videoigre i proizvođačima uređaja protukonkurentno

Tužba Epic Gamesa protiv Googlea imala je puno drugačiji rezultat od nedavne sudske bitke s Appleom. Naime, Epic Games je dobio antimonopolsko suđenje protiv Googlea nakon što je tehnološkog diva optužio za antikonkurentsku praksu.

Tvorac Fortnitea je tvrdio da Google zlorabi svoju moć kako bi zaštitio od konkurencije svoju trgovinu Play, iz koje korisnici preuzimaju aplikacije i na kojoj godišnje zarađuje milijarde dolara. Naveli su da Google 'sustavno blokira' druge trgovine aplikacija.

Prema The Vergeu, porota se jednoglasno složila da je Google držao ilegalni monopol nad distribucijom aplikacija i uslugama naplate unutar aplikacije za Android uređaje. Nadalje, utvrdilo se da su ugovori o distribuciji tvrtke s drugim tvrtkama za videoigre te ugovori s proizvođačima uređaja o predinstalaciji njihovih aplikacija na Android uređajima - bili protukonkurentni.

U svojoj je pritužbi Epic naveo kako je Google 'u tišini' platio proizvođačima igara stotine milijuna dolara kako bi njihove naslove doveli u trgovinu Play unutar inicijative 'Project Hug'. Tvrdi se da je tvrtka platila Activision Blizzardu 360 milijuna dolara da odustane od svojih planova o stvaranju konkurentske trgovine aplikacija, što je proizvođač igara kasnije opovrgnuo. Google, za koji je Epic rekao da je osmislio poticajni program nakon što je Fortnite pustio izvan trgovine Play, također je navodno potpisao ugovore s Nintendom, Ubisoftom i Riot Gamesom.

Žiri je došao do zaključka da su Googleove radnje negativno utjecale na Epic Games, ali tek trebamo znati kako će ova pobjeda promijeniti takvu praksu. U izjavi na X-u, izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney rekao je da će sud početi 'raditi na pravnim rješenjima' u siječnju.

Sudac James Donato, koji nadgleda slučaj, donijet će odluku hoće li Googleu narediti da programerima omogući slobodu uvođenja vlastitih trgovina aplikacija i sustava naplate za Android uređaje. U slučaju Epicove tužbe protiv Applea, sud je presudio da proizvođač iPhonea nije prekršio američke antimonopolske zakone, ali je naredio tvrtki da programerima App Storea omogući usmjeravanje kupaca putem sustava plaćanja trećih strana.

Google, međutim, ne namjerava pasti bez borbe. Wilson White, Googleov potpredsjednik za državna pitanja i javnu politiku, rekao je da se tvrtka planira žaliti na presudu. 'Android i Google Play pružaju više izbora i otvorenosti nego bilo koja druga velika mobilna platforma', rekao je White.

'Suđenje je jasno pokazalo da se žestoko natječemo s Appleom i njegovim App Storeom, kao i trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama. Nastavit ćemo braniti poslovni model Androida i ostati duboko predani našim korisnicima, partnerima i širem Android ekosustavu.'