IDC I GARTNER

Tržište osobnih računala se oporavlja!

14.01.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Analitičke kuće Gartner i IDC su ovih dana objavili svoje podatke vezane uz stanje tržišta računala za četvrti kvartal 2014. godine. Iako su im podaci donekle oprečni, slika je u konačnici vrlo optimistična za PC-e u 2015.

Gartner je objavio kako je u zadnjem dijelu 2014. tržište osobnih računala zabilježilo rast od jedan posto, dok IDC navodi da je tržište palo za 2,4 posto (od očekivanih 4,8 posto). Prema podacima Gartnera, tržište u SAD-u je zabilježilo najveći rast, a globalno se isporučilo 83,7 milijuna računala. Istovremeno IDC govori o 80,8 milijuna isporučenih osobnih računala.

Osnovna razlika je u načinu na koji obje kompanije obuhvaćaju što je to 'osobno računalo'. Po svemu sudeći, IDC uključuje Chromebook računala u svojoj statistici, ali istovremeno isključuje Windows tablet računala, čak i hibridne modele s odvojivom tipkovnicom (izgledno i Surface Pro 3 modele). Gartner pak ne mjeri Chromebook računala, ali obuhvaća sva računala koja pokreću operativni sustav Windows.

Obje analitičke kuće su suglasne u tom da je Lenovo i dalje najveća figura po pitanju PC-a, kao i u činjenici da dobru prodaju nakon nekoliko godina strmoglavog pada računala bilježe zbog šire dostupnosti jeftinijih modela. Korisnici se pak teško odlučuju za nabavu novih tableta na iOS i Android platformama, što analitičari smatraju dobrim za tržište PC-a.


Više informacija je moguće pronaći na stranicama IDC-a i Gartnera