STIŽU DIVNE STVARI

Želite novi smartfon? Evo zašto biste se trebali strpiti

31.01.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Stari smartfon vam je na izdisaju i planirate kupiti novi? Evo razloga zašto biste trebali barem malo pričekati

Kada netko odluči kupovati novi skupi smartfon, obično to ne radi iz obijesti. Upravo zbog toga smatramo da je dosta teško uvjeriti takvu osobu da na samom početku kalendarske godine jednostavno stane i razmisli o cijeloj ideji. Iz stajališta nekoga tko cijelo vrijeme prati tehnološke trendove, ideja kupovanja uređaja u siječnju ili veljači ne zvuči tako bajno.

Ne vjerujete nam? Evo tri razloga zbog kojih biste definitivno trebali bar na kratko odgoditi kupnju novog sjajnog smartfona.

Android će dobiti novi moćni procesor

Najnoviji čip iz Qualcomma, Snapdragon 845, donosi standardni niz poboljšanja u smartfone koji izlaze ove godine. Ovo znači povećanu brzinu, mogućnost podržavanja 'težih' aplikacija te što je najvažnije - nešto manja potrošnja baterije.

Koliko smanjena potrošnja? Pa, ako pitate Qualcomm, oni pričaju o sveukupnom pojačanju performansi za oko trideset posto u igrama, videu i virtualnoj stvarnosti odnosu na Snapdragon 835. Također se šuška o donošenju mogućnosti snimanja HDR videa, što je super ako planirate kupiti uređaj koji ima prikaz koji podržava HDR.

  • +2
iPhone X ludnica Izvor: Profimedia / Autor: NN

Senzori za otiske prstiju ugrađeni u ekran

O ovoj značajki modernih telefona šuškalo se prošle godine, no u 2018. se čini da će to postati trend, a ne koncept. Prvi telefon koji će podržavati senzor za otisak prstiju na ekranu je Vivo X20 Plus UD. On senzor za otiske prsta stavlja na sam ekran, odstranjujući potrebu za izradnjom posebnog dodatka montiranog na, primjerice, pozadinu uređaja. Iako niti jedan drugi proizvođač ne priča u uvođenuj ove tehnologije, neosporni 'cool' faktor je tu, što znači da postoji vjerojatnost da će kupci sve više tražiti slične estetske nadogradnje u svojim novim i skupim uređajima.

Stižu bolje i puno jače kamere

Tijekom protekle tri godine kamere na smartfonima postajale su sve impresivnije i impresivnije. Trenutni 'kraljevi' mobilne fotografije, Pixel 2, iPhone X i Samsung Galaxy S8 vrlo jasno demonstriraju u kojem se smijeru tehnologije kreću te što bismo mogli očekivati od nove generacije kamerica na smartfonima.

Samsung je ovo potvrdio reklamnom kampanjom za skorašnje razotkrivanje novog modela Galaxy S9 koji će, sudeći prema šturom sloganu, doći sa novom i poboljšanom kamerom. Ono što je Samsung htio reći s time saznat ćemo tijekom Mobile World Congressa u Barceloni koji će se održati tijekom veljače.

Ovo su najiščekivaniji smartfoni u 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Weibo

Još jedna značajka koja bi mogla igrati veliku ulogu kod novih uređaja je OIS odnosno Optical Image Stabilization (optička stabilizacija slike) za prednju i stražnju kameru. Također nam se čini da bi novi telefoni mogli imati dvije kamere i na prednjem dijelu iznad ekrana.

Kupovati ili ne?

Ukratko, danas nije jednostavno pronaći telefon vrijedan investicije. S obzirom na širok raspon cijena, vjerujemo da postoji nešto za svakog. Ako, doduše, čekate baš najbolji model, vrijedi malo pričekati. Uostalom, dolazak novih moćnih uređaja znači da će modeli iz prošle godine postati jeftiniji.