ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Tražite besplatni web preglednik za veću anonimnost online? Pogledajte ova četiri

11.05.2019 u 16:27

Bionic
Reading

Možda je u digitalnom dobu praktično nemoguće biti potpuno anoniman, ali to nije razlog da ne poduzmete sve što možete kako biste zaštitili svoju privatnost. Evo četiri web preglednika koji vam u tome mogu pomoći

Ako mislite kako je za potpuno anonimno surfanje dovoljno otvoriti anonimni prozor u web pregledniku, u krivu ste. Postoji još nekoliko koraka koje možete (i trebate) napraviti kako biste na minimum smanjili svoj informacijski otisak. Odabir odgovarajućeg web preglednika dobar je korak u tom smjeru.

Preglednici su vaš prozor u svijet weba, pa nije loše upogoniti onaj koji u najvećoj mjeri štiti privatnost dok lutate mrežnim bespućima. Ova četiri web preglednika gotovo su u potpunosti anonimna.

E-MAIL

Ultimativni vodič za Gmail: Imamo sve savjete koji će vam ikad trebati

Pogledaj galeriju

Tor (Windows, Mac, Linux)

Mreža Tor nastala je kako bi osigurala anonimnu komunikaciju. Nastoji zaštititi vašu lokaciju, povijest surfanja, oosobne podatke i poruke koje razmjenjujete s drugima tako što preusmjerava vaš internetski promet kroz toliko raznih putova da alati za analizu mrežnog prometa ne mogu otkriti kamo ide ili odakle dolazi.

Za korištenje mreže Tor trebate istoimeni web preglednik. Ne morate ga instalirati na računalo jer je riječ o prijenosnoj aplikaciji koju možete sa sobom nositi na USB sticku, što znači kako ju možete koristiti bilo gdje ako imate pristup internetu.

Korisnicima Firefoxa Tor će biti poznat, iako se razlikuje u nekoliko bitnih elemenata. Najveća razlika je integracija alata NoScript, koji je uključen po početnim postavkama i lako je njime upravljati.

S druge strane, zbog načina na koji funkcionira Tor će raditi sporije nego većina drugih web preglednika.

How Tor Networks Work Izvor: Društvene mreže / Autor: Dark Web Academy

Epic (Windows, Mac)

Za razliku od Tora, web preglednik Epic se ne oslanja na specijaliziranu mrežu već odmah isključuje hrpu načina na koje vaša privatnost može biti ugrožena. Ne pamti povijest pretraživanja, ne dozvoljava instalaciju internetskih kolačića (cookies), ne koristi cache i automatsko popunjavanje obrazaca... Kad ga zatvorite automatski će pobrisati sve povezane baze podataka, preference i druge podatke iz Flasha i Silverlighta.

SRWare Iron (Windows, Mac, Linux, Android)

SRWare Iron bit će vam poznat koristite li Googleov web preglednik Chrome jer se temelji na projektu otvorenog računalnog koda Chromium. Glavna razlika je u stupnju zaštite podataka: SRWare Iron ne koristi jedinstveni korisnički ID kakav vam Chrome dodjeljuje svaki put kad ga aktivirate kako bi vas Google mogao pratiti.

Comodo Dragon (Windows, Mac)

Comodo Dragon dolazi s nekoliko ugrađenih alata za zaštitu privatnosti i povećanu sigurnost pri surfanju. Tako će, između ostalog, automatski blokirati praćenje i internetske kolačiće, provjeravati autentičnost internetskih domena, zaštititi vas od virusa i drugog zlonamjernog softvera...