IDEJA GODINE

Traže se srednjoškolci s idejom

17.10.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Srednjoškolci i ove godine mogu pokazati svoju inovativnost i projekte prijaviti na natjecanje 'Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha'

Projekt portala Srednja.hr 'Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha' koji je prvi put održan prošle godine nastavlja se i ove.

'Ideja godine' prvi je takav projekt u sklopu kojeg se potiču inovativni učenici srednjih škola u Hrvatskoj da osmisle i predstave svoje projekte koje bi voljeli napraviti i razviti u komercijalni proizvod.

Glavni su uvjeti da članovi tima budu učenici srednje škole, da projekt bude dobro osmišljen, izvediv, ima dobro razrađen poslovni plan i da u sebi sadrži tehnološku komponentu.

'Naglasak je na izradi poslovnog plana koji je izvediv i u našim uvjetima. Da vam ne trebaju milijuni za realizaciju projekta. I, naravno, da projekt ima tehnološku komponentu. To ne mora nužno biti mobilna aplikacija. Ima cijeli niz disruptivnih tehnologija koje se mogu iskoristiti - od mobilnog interneta do pohrane u oblaku. Dobar projekt je onaj koji se može primijeniti ne samo lokalno, nego i globalno', istaknuo je Hrvoje Balen, član uprave Algebre, jednog od partnera projekta 'Ideja godine'.

Na prošlogodišnje natjecanje 'Ideja godine' prijavilo se trideset timova iz cijele Hrvatske, a pobijedio je projekt 'Croatian Beaches' iz Prve gimnazije Varaždin.

'Prošle smo godine imali 30 prijava, a ove godine ciljamo na mnogo više. Upravo zato organizirat ćemo predstavljanje projekta i po zagrebačkim srednjim školama, jer je upravo iz Zagreba prošle godine bilo najmanje prijava', rekao je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Dodao je kako će podjednako obilaziti strukovne škole i gimnazije, jer su upravo gimnazijalke pobijedile na prošlogodišnjem natjecanju.

Osim portala Srednja.hr, u projekt su uključeni i Visoko učilište Effectus te Visoko učilište Algebra, a podršku daju Agencija za odgoj i obrazovanje te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

'Glavni je razlog za pokretanje ovakvog projekta činjenica da mi danas moramo obrazovati ljude za poslove koji još ne postoje. Zato je bitno fokusirati se na srednje škole, jer će jedino kroz ovakve projekte djeca na vrijeme dobiti vještine zahvaljujući kojima će se moći što bolje pozicionirati na tržištu rada', naglasio je dekan Visokog učilišta Effectus, prof. dr. sc. Robert Kopal

Natječaj za 'Ideju godine' otvoren je od 16. listopada 2013. do 19. siječnja 2014. godine, a svi oni koji pošalju svoj projekt do 15. prosinca dobit će i recenziju svog projekta prije kraja natječaja te tako steći priliku za poboljšanje svog projekta.

Finale natjecanja održat će se 14. veljače u Zagrebu kada će 10 najboljih projekata imati priliku za javnu prezentaciju, a tri najbolja po mišljenju stručnog žirija osvojit će vrijedne nagrade.

Pobjednici će imati stručno savjetovanje oko razvijanja projekta, mogućnost prezentacije svog projekta pred gospodarstvenicima i stručno putovanje negdje u Europu. Prošlogodišnje pobjednice putovale su u Frankfurt i München.

Više informacija o prošlogodišnjim projektima, pobjednicima i rokovima za prijavu možete pronaći na stranicama Srednja.hr.