GENEALOGIJA

Tragajući za precima, filmska zvijezda Edward Norton otkrio da potječe od Pocahontas, ali je i potomak robovlasnika

03.03.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Genealogija, ili potraga za precima, iznimno je popularna u SAD-u, a tu znanost - ili njezine rezultate - doslovno obožavaju filmske zvijezde. Neki se mogu pohvaliti otkrićima iz obiteljske prošlosti, neki baš i ne. Edward Norton spada - bar dijelom - u prvu grupu.

On je, naime, u emisiji 'Finding Your Roots' koja se godinama prikazuje na javnoj TV postaji PBS doznao da je izravni potomak jedne od najpoznatijih žena iz američke prošlosti, indijanske princeze Pocahontas. To što je većina ljudi za nju više čulo zbog nagrađivanog Disneyevog animiranog filma nego iz povijesnih knjiga, ništa ne mijenja na stvari, Norton se ima čime pohvaliti, unatoč tragičnoj sudbini svoje pretkinje.

Glumac koji se proslavio ulogama u 'Klubu boraca', '25. sat', 'Generacija X' i drugim, a u posljednje vrijeme smo ga vidjeli u hitu 'Glass Onion: Nož u leđa', u emisiju koja se prikazuje već devetu sezonu došao je kako bi provjerio obiteljsku legendu o povezanosti s Pocahontas. O tome je, kaže, slušao kao dijete, ali je uvijek mislio da je riječ o mitu.

No, pokazalo se da je legenda istinita. Voditelj emisije, povjesničar Henry Louis Gates Jr. potvrdio je da je Norton izravni potomak Pocahontas u dvanaestom koljenu, nakon što je otkrio dokumente o glumčevim precima koji sežu sve do vjenčanja Pocahontas s Englezom Johnom Rolfeom 1614.

Tko je bila Pocahontas? Rođena je 1596., i bila je kći Powhatana, poglavice indijanskog plemena koje se zvalo isto kao njihov vođa. Prije dolaska bijelaca pleme je živjelo u istočnim dijelovima današnje savezne države Virginije. Kad su engleski kolonisti došli na to područje i osnovali naselje nazvano Jamestown bilo joj je 11 godina. U to doba članovi plemena su zarobili engleskog kapetana Johna Smitha i nakon prikazivanja po području na kojem su živjeli trebali su ga pogubiti. Priča, međutim, kaže da je Pocahontas zaustavila pogubljenje, i to tako što je legla uz njega 'glavu uz glavu'.

Nekoliko godina kasnije, nakon što su se pogoršali odnosi između bijelaca i Powhatana koji su u početku bili dobri, Englezi su zarobili Pocahontas i odveli je u drugo naselje. Tamo su joj za skrbnika odredili lokalnog svećenika, pa je prešla na kršćanstvo i uzela ime Rebecca. U to vrijeme upoznala je uzgajivača duhana Johna Rolfea, i uskoro se udala za njega, bez obzira što je ranije bila udana za svog sunarodnjaka Kocouma. S Rolfeom je dobila sina Thomasa, a dvije godine obitelj je otputovala u Englesku gdje je Pocahontas služila kao putujuća reklama za Virginia Company of London, koja je vodila iseljenike u novi svijet. Činilo im se da bi priča mogla biti privlačna potencijalnim kolonistima.

Obitelj Rolfe u Engleskoj je živjela u selu Brentfordu. Kad su se 1617. odlučili vratiti u Virginiju Pocahontas, odnosno Rebecca, nije dočekala taj dan: umrla je u gradiću Gravesendu u južnoj Engleskoj. Rolfe se vratio u Virginiju sam, a sina Thomasa ostavio je rodbini u Engleskoj. U Gravesendu se pred mjesnom crkvom danas nalazi spomenik Pocahontas.

Norton je, naravno, otkrićem, odnosno potvrdom obiteljske priče, bio oduševljen.

'Tjera te da shvatiš koliko si mali dio priče o čovječanstvu', rekao je u emisiji.

No, emisija je otkrila i neke druge detalje iz Nortonove obitelji, ne tako svijetle. Naime, pokazalo se da je glumčev predak u trećem koljenu John Winstead bio robovlasnik koji je u svom posjedu imao 55-godišnjeg muškarca, 37-godišnju ženu i pet djevojčica.

'Ovako nešto je neugodno. I treba biti neugodno. To ne može govoriti o tebi i tvom životu, ali govori o povijesti ove zemlje, koje prvo trebamo osvijestiti, a onda se s time suočiti. Kad pročitaš 'osmogodišnja ropkinja', dođe ti da umreš', reagirao je Norton.

Zanimljivo, u istoj emisiji koja obično ima dvoje gostiju druga je bila Julia Roberts. A onda je voditelj ustvrdio da je genetska analiza pokazala da su ona i Norton daleki rođaci. Još samo da nađu zajedničkog pretka glumca.