CHONCHA

Želite zelenilo u domu, a nemate znanja ni vremena? Varaždinski studenti imaju pametnu posudu koja će vam olakšati život

05.02.2023 u 17:55

Bionic
Reading

Studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) nedavno su predstavili Chonchu, pametnu posudu za biljke koja funkcionira na principu tehnologije IoT (Internet of Things) – senzori unutar posude komuniciraju s aplikacijom, a ona točno zna što i koliko treba svakoj biljci. To joj omogućava da automatizirano vodi brigu o njima, odnosno savršeno ih zalijeva i 'motri' ostale uvjete. Proizvodnja će se, najavili su, temeljiti na tehnologiji 3D printanja, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju. Ne samo da su perspektivni studenti kreirali pametnu posudu, već su registrirali i obrt istog naziva uz podršku programa Startup@FOI

Idejni začetnik bio je student i naš sugovornik Frano Primorac, a o razvoju pametne posude za biljku godinama je razmišljao. 'Misao vodilja je ustvari bila nedostupnost sličnih proizvoda na tržištu. Ljudi žele imati zelenilo u domu, no nemaju ili znanja ili vremena za to, a mi smo im ponudili rješenje', kaže nam Primorac.

Nakon što je stekao dovoljno radnog iskustva podijelio je ideju s kolegama koji su mu se ubrzo pridružili u realizaciji. Uz Primorca, tim čine Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić.

Prototip pametne posude bio je gotov nakon samo pola godine, a Primorac kaže da mu je najzahtjevniji dio posla u Chonchi bio 'uskladiti svačije ideje i želje te usmjeravati odličan tim'.

'Konstantno nailazimo na probleme u razvoju, no shvaćamo da je to dio napretka i odmah se bacamo na njihovo rješavanje', ističe.

Na projektu su, kaže, decentralizirano radili sve do suradnje s FOI-jem u obliku programa Startup@FOI. 'Imati riješenu situaciju ureda, računovodstva i pravnika je ogromna pomoć na samom početku', ističe Primorac.

Naime FOI je smjestio Chonchu u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured. Podrška FOI-ja obuhvaća računovodstvene i pravne usluge, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja, poreznog savjetovanja i konzultacija.

Chonchu su studenti dosad predstavili na startup natjecanjima Belgrade Venture Forum i Belgrade Impact HUB-a Winter Western Balkan Demo Day, na kojem su osvojili nagradu za najbolje cleantech rješenje.

U pripremi je i kampanja na Kickstarteru pomoću koje će lansirati Chonchu na tržište. Bit će dostupna i u slobodnoj prodaji, a u tome im pomaže i Looma, drugi FOI-jev startup za audiovizualna rješenja.

'Sama Choncha je u fazi usavršavanja prototipa. Razlog odlaska na Kickstarter je financiranje prelaska iz prototipa u proizvod za masovnu proizvodnju – to znači prelazak iz 3D printane u brizganu plastiku i pravljenje posebnih PCB (tiskanih) pločica. To će znatno spustiti cijenu proizvodnje i omogućiti korisnicima puno bolje iskustvo. Kampanja na Kickstarteru kreće sredinom veljače, nakon čega, s dokazanom validacijom tržišta, idemo u lov na investicije. Naše ambicije su definitivno izaći izvan granice Hrvatske. Doba internetske prodaje omogućava nam instantni globalni doseg, što planiramo iskoristiti', zaključuje Primorac.

Kroz program Startup@FOI fakultet je od 2015. u inkubaciji podržao pet startup poduzeća, od kojih gotovo svi sada rade na inozemnom tržištu te njihove proizvode i usluge koriste velike multinacionalne tvrtke. Studentima i mladim inovatorima pružaju financijsku i operativnu podršku u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište.

'U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku njihovim startupima – od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište', rekla je ranije dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, istaknuvši da je ponosna na studente i njihov projekt Choncha.