PAR TRIKOVA

Tko vas prati pomoću vašeg smartfona? Doznajte uz pomoć ovih kodova

11.07.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Uz pomoć nekoliko kratkih kodova možete otkriti više o postavkama vašeg mobitela, kao i jesu li vaše poruke i podaci zaštićeni te prati li vas netko

Evo pregleda najvažnijih i najkorisnijih kodova koje možete ukucati u vaš pametni telefon, a koje su prikupili na web odredištu Bright Side. Kako bi ih aktivirali, trebate ih unijeti na isti način kako unosite kod za nadoplatu bonovima.

*#21#

Ovaj će vam kod otkriti bivaju li vaši pozivi, poruke i drugi podaci preusmjeravani na druge uređaje. Prikazat će status različitih oblika preusmjeravanja, kao i broj na koji informacije bivaju preusmjerene.

Preusmjeravanjem se često služe ljubomorni partneri i parnerice te roditelji koji žele djecu zaštititi od neželjenih sadržaja ili kriminalaca, ali može se dogoditi i da netko zlonamjeran namjesti preusmjeravanje na mobitelima starijih osoba kako bi se dokopao njihovih podataka, doznao više o njihovim navikama i običajima i tome slično. 

*#62#

Ukucajte ovaj kod ako želite doznati kamo su preusmjereni vaši pozivi, poruke i podaci ako se čini kako vas nitko ne može dobiti.

##002#

Ovo je univerzalni kod za isključivanje svih vrsta preusmjeravanja na vašem uređaju. Nije loše ukucati ga prije no što se nađete u zoni roaminga.

*#06"

Uz pomoć ovog koda doznat ćete IMEI broj vašeg mobitela. IMEI je kratica za International Mobile Equipment Identifier, što je naziv za broj pomoću kojeg možete prepoznati je li pronađeni/ukradeni mobitel vaš i to dokazati. Kad je uključen njegova lokacija automatski biva prenošena mrežnom operateru, čak i ako je u smartfonu nova kartica SIM. Dozna li netko drugi vaš IMEI broj, može otkriti o kojem se modelu radi te karakteristike vašeg uređaja. 

Kod Jamesa Bonda

Postoje posebni kodovi pomoću kojih drugi ljudi mogu pratiti na kojoj ste lokaciji, kao i utvrditi prati li vas netko. Za korištenje ćete trebati alat netmonitor. 

Utipkajte jedan od ovih kodova: 

  • za iPhone: *3001#12345#* 
  • za Android: *#*#4636#*#* ili *#*#197328640#*#*  

Prvi korak: otvorite kategoriju UMTS Cell Environment, pa zatim UMTS RR info i potom zapišite sve brojeve koje ćete naći pod Cell ID. Ti brojevi označavaju bazne stanice u blizini. Vaš se smartfon automatski spaja na onu među njima koja odašilje najbolji signal. 

Drugi korak: vratite se u glavni izbornik i kliknite na tab MM info, pa zatim na Serving PLMN. Zapišite brojeve pod Local Area Code (LAC).

Treći korak: uz pomoć ova dva broja i običnog web odredišta (četvrti tab s lijeve strane) možete na mapi odrediti lokaciju bazne stanice s kojom je vaš mobitel povezan.

Sumnjivce tražite među mobilnim baznim stanicama (obično kombiji ili mini autobusi s velikom antenom). Takva se vozila obično koristi za pokrivanje glazbenih festivala i lokacija slabo pokrivenima internetom. Vidite li neko od njih kako se mota u vašoj blizini bez opravdanog razloga... Pa, zaštitite mobitel.

Koristite antivirusni softver

Ako ste vlasnik pametnog telefona s operativnim sustavom Android, svakako trebate povremeno provjeravati jeste li pokupili računalni virus poput PlaceRaidera, trojanca koji snima fotografije vaše okoline, stvara trodimenzionalni model zgrade u kojoj se nalazite i potom koristi bilo koju dostupnu internetsku mrežu kako bi poslao prikupljene podatke. Skupa sa svim vašim podacima i lozinkama.

Kako vas obavještajci prisluškuju?

Obavještajne agenciju u praktično svim zemljama svijeta surađuju s telekom operaterima, koji im često omogućavaju pristup podacima i informacijama o njihovim korisnicima i bez valjanog sudskog naloga. Na raspolaganju su im podaci o bar zadnja tri mjeseca. 

Kako ćete znati prisluškuju li vas? Nije jednostavno to otkriti jer znakovi mogu upućivati na hrpu drugih problema. Recimo, mogu se pojaviti čudni zvukovi tijekom razgovora, baterija se troši brže no što bi trebala, pametni telefon se pregrijava se ili ponovno pokreće bez vidljivog razloga...  

Kako ćete se zaštititi od kriminalaca i špijuna?

Preporuča se korištenje aplikacija za razmjenu poruka koje su potpuno zatvorene, kao što su Telegram, Chare, Wickr i Signal.

Odredite koje je informacije sigurno učiniti dostupnima svima. Ako ga ne koristite u poslovne svrhe, broj telefona vjerojatno nije dobro javno podijeliti. Isto vrijedi i za podatke i informacije o vašoj djeci i članovima obitelji, uključujući i fotografije s ljetovanja, prvog dana škole i tome slično.

Ne instalirajte nepoznate i neprovjerene računalne programe na vaš mobitel. Držite na oku aplikacije koje ste već instalirali i pratite ih. Koristite višestruke oblike zaštite kad god je to moguće.

Nemojte klikati po sumnjivim poveznicama, niti se spajati na sumnjive Wi-Fi mreže.

Samo bi vam vaš telekom operater trebao ponuditi usluge praćenja, i to samo uz vašu izričitu privolu. Izbjegavajte web odredišta i aplikacije koje nude usluge lociranja - gotovo je sigurno riječ o kriminalcima.