ODMORI SU ZA OPUŠTANJE

Ovi gadgeti čuvaju kuću dok ste vi na godišnjem odmoru

08.07.2017 u 20:02

Bionic
Reading

Godišnji odmori su za opuštanje i uživanciju, a ne oporavak od moguće pljačke ili brigu iz minute u minutu o tome. Na tržištu je danas dostupan niz različitih pametnih (i glupih) gadgeta koji mogu povećati sigurnost i smanjiti brige

Detektori za prozore i vrata

Ovaj jednostavan dodatak za osiguranje doma može biti i 'glup' ili povezan na internet - ovisno o tome koliko korisnik želi imati kontrolu nad stvarima. Može se naći već za par desetaka kuna, a sve što je potrebno jest ubaciti bateriju te postaviti magnetski čitač na odgovarajuću lokaciju. Ako se vrata ili prozori otvore, glasan alarm uzbunit će barem susjedstvo. 

Tko želi pametno izdanje, dostupna su i naprednija izdanja koja se spajaju na kućnu mrežu, no obično su nešto skuplja. Međutim, uz cijenu od svega stotinjak kuna (ORVIBO je cijenjen brand po recenzijama) i to je zapravo kikiriki ako se ide na odmor i želi zaštititi dom, čak i uz dodatno čvorište potrebno za funkcioniranje.

Detektori pokreta

Baš kao i u ranijem slučaju, detektori pokreta postoje u klasičnom izdanju poznatom već godinama ili onom novije generacije za povezivanje na internet. Detektora pokreta ima na svakom koraku i u svakoj obližnjoj trgovini elektronike, a mogu se spojiti na rasvjetu ili audio sustav. Napredniji sustavi opet koštaju nešto više, no nude i dodatne pogodnosti i daljinsku kontrolu preko Wi-Fi ili 3G/4G mobilne veze. 

Sustav korisniku automatski može poslati obavijest detektira li pokrete u stanu koji bi trebao biti...prazan. Jasno, to ne znači mnogo, no jednako tako daljinski se može aktivirati i alarmni sustav ili nazvati susjeda da provjeri je li sve u redu u domu. 

Internetske kamere

Sigurnosne kamere nisu posebna novost, postoje već desetljećima. Međutim, tek u novije doba postaju bitnim aspektom sigurnosti i kod kuće, kada se ide na duži put. Kao i u ranijim slučajevima, moguće je ugrabiti nešto jednostavno poput lažnjaka (od pravog kućišta i optike) koji bi tek vizualno trebao odvratiti moguće lopove, ili pametni sustav koji će se aktivirati i korisniku bežičnim putem prenijeti video materijal odmah kada se provala događa. 

Valja imati na umu kako su kamerice povezane na internet u pravilu skupo rješenje, no istovremeno su i najpraktičniji oblik zaštite. Komplet od dvije kamerice poznatog proizvođača mrežne opreme Netgear košta dvjestotinjak dolara, no u sustavu je moguće imati manje ili više kamerica, kako kome treba. Netgear Arlo može snimati uz HD kvalitetu čak i u potpunom mraku, a naravno kako može slati obavijesti u svakom trenutku. 

Od pogodnosti valja spomenuti i to kako se Arlo kamerice može montirati vani jer su otporne na vremenske (ne)prilike. 

Što s dimom i vatrom?

Klasični detektori dima dostupni u svakoj trgovini imaju dovoljno glasnu zujalicu da uzbuni i susjede, no kome to nije dovoljno treba se okrenuti pametnim gadgetima. Jedan od njih je Xiaomi MiHome Honeywell detektor dima, koji donosi niz naprednih značajki u ovaj inače klasičan svijet. 

Ne samo da će korisnika informirati o opasnosti preko mobilne aplikacije tj. obavjesti na mobilnom uređaju, već će odrađivati i testiranje sustava te ga je moguće spojiti s ostalim Xiaomi senzorima. Integrirana baterija u ovom gadgetu dostatna je za petogodišnji rad pod uobičajenim uvjetima. 

Drugi dodatak klasične detektore može pretvoriti u (polu)pametne, no upitne je dostupnosti u Europi. Riječ je o pametnoj bateriji Roost od 9V namijenjenoj upravo smještanju u detektore vatre i dima. Ova baterija traži i korištenje zasebne aplikacije, kojom je moguće imenovati različite detektore dima u domu, a jasno kako radi uz obavijesti i sl.

Još lažnjaka

Ranije spomenuta lažna kamerica nije jedini dodatak za dom i kakvo-takvo povećanje sigurnosti. Na internetu je dostupan niz gadgetolikih izdanja koja služe koječemu. 

Tu su lažno TV osvjetljenje, koje bi lopove moglo uvjeriti da je netko zapravo u domu, korištenje električnih tajmera za kontrolu rasvjete u domu svaki dan, ili čak alarmi lajavci koji će glumiti psa ako otkriju kretnje u prostoru.