KUC I PODACI SU TU

Tko ne bi htio imati pametne posjetnice

08.02.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Prepisivanje podataka s posjetnica može biti prava gnjavaža. U TouchBaseu su se domislili rješenju - napravili su pametne vizitke

Da biste došli do podataka, sve što trebate napraviti je kucnuti vizitkom po zaslonu svog pametnog telefona.


Možda mislite kako je u pitanju NFC ili bežični RFID, ali nije. Što se vidi i po iPhoneu korištenom za demonstraciju u videu.

Umjesto toga, pametne su kartice - koje se na pogled i dodir ne razlikuju od običnih - prožete prepoznatljivim obrascem tinte koja dobro provodi električnu energiju, a koji oponaša pokret s više dodira na zaslonu smartphonea.

Očitava ih se pomoću aplikacije na web-stranici, što znači da je možete koristiti na praktički bilo kojem pametnom telefonu, bez obzira na operativni sustav. Zasad, doduše, radi samo s iPhoneom, no podrška za druge uređaje trebala bi stići uskoro.

Ako ih želite nabaviti, morat ćete se javiti u TouchBase, gdje će osmisliti jedinstveni obrazac posebno za vas. Moći ćete, naravno, prilagoditi izgled kartica.

Trenutačno na platformi za prikupljanje sredstava (crowdfunding) Indiegogo pokušavaju prikupiti 30 tisuća dolara (oko 177 tisuća kuna) kako bi mogli pokrenuti posao. Ne ide im loše - dosad su sakupili nešto manje od trećine traženog iznosa. Za donaciju od 25 dolara (nešto manje od 150 kuna) dobit ćete paket sa 36 vizitki.

Znatno su skuplje od klasičnih vizitki, ali ih možete koristiti više puta. Pitanje je, naravno, hoće li se ikome dati utipkavati URL samo da povuče podatke s posjetnice.

No pristup koji ne koristi tehnologije koje brže prazne bateriju, poput NFC-a ili kodova QR, svakako je zanimljiv, piše Gizmodo