NE PRIGOVARAJU

Tim Cook trlja ruke: Pogledajte brojke o prodaji iPhonea

29.04.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Američki proizvođač nastavlja bilježiti uspjehe unatoč globalnim zastojima u dostavi, koronavirusu i na koncu - ratu na istoku Europe

Ako je vjerojvati najnovijem službenom financijskom izvješću, Appleu ide prilično dobro. Kompanija je naglasila kako je u u ožujku dosegla rekordan broj prodanih iPhonea, Macova i prijenosnih uređaja, kao i manje zastupljenih dodataka za dom.

Prodano je tako pet postov više iPhonea nego u istom vremenu prošle godine, što je donijelo zaradu od 50.6 milijardi dolara. Vijesti o poboljšanoj prodaji stižu iz kompanije koja je puno uložila u sustave opskrbe dok su drugi proizvođači hardvera mučili muku sa manjkom komponenti tijekom globalne pandemije. Brojevi u Appleovom izvješću predstavljaju oštar kontrast u usporebi sa situacijom kod drugih proizvođača telefona pri kojoj se baš i ne nazire izlaz.

Macovi su u međuvremenu zabilježili najveći porast u prodaji povećanoj za 15 posto u odnosu na prošlu godinu te su kompaniji donijeli 10.4 milijarde dolara. Kategorija je također u zadnje vrijeme zabilježila porast interesa, dijelom zbog blagodati novih Appleovih čipova.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Osvježeni proizvodi poput iMaca i Maca Pro upareni sa novim Mac Studiom obnovili su interes u Appleov brend. Ovome, naglašava TechCrunch, valja pribrojiti sveukupni porast interesa za hardver tijekom pandemije uzrokovan radom od kuće. Prijenosni uređaji, dodaci za dom i dodaci porasli su za 12 posto na 8.8 milijardi dolara. Jedini mutni dio priče je, još jednom, iPad čija je prodaja zaronila za 2 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Sve ovo upareno sa porastom od 17 posto u polju usluga doprinosi izvrsnom financijskom kvartalu za američkog proizvođača - što se zbilja može nazvati pothvatom usred trenutne ere globalne nesigurnosti.

'Ovaj kvartalni rezultat testament je Appleovom neprekidnom fokusu prema invaciji i našoj mogućnosti da stvorimo najbolje proizvode i usluge na cijelom svijetu' rekao je firmin direktor Tim Cook.