Sudski proces

Teslini solarni paneli planuli na kući žene iz Kolorada

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 14:54
  • Objavljeno 16.10.2019 u 14:44
Tesla je lani pokrenula Projekt Titan, tajni program kojim se namjeravalo brzo i tiho zamijeniti što više spornih priključaka

Tesla je lani pokrenula Projekt Titan, tajni program kojim se namjeravalo brzo i tiho zamijeniti što više spornih priključaka

Izvor: Caia Image / Profimedia / Autor: Martin Barraud

Teslu je u kolovozu tužio i Walmart zbog toga što nije održavao solarne panele u njihovim trgovinama diljem zemlje. Požari su izbili u sedam dućana, a šteta se mjeri u milijunima dolara. Ni Walmartu, stoji u tužbi, Tesla nikad nije objasnio zašto je izbio plamen

Briana Greer bila je izvan grada kad su se zapalili Teslini solarni paneli na krovu njezine kuće u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kolorado. Srećom, susjedi su bili u blizini i ugasili požar prije no što su stigli vatrogasci.

Bilo je to 1. kolovoza. Dan ranije, rekla je Greer, javili su joj se iz Tesle kako bi joj rekli da sustav već nekoliko dana pokazuje fluktuacije napona te da će joj za tjedan dana poslati servisere. No bilo je prekasno.

Greer, savjetnica za zaštitu okoliša, kaže da nikad nije dobila objašnjenje zašto se bilo što od toga dogodilo. U Tesli nikad nisu odgovorili na novinske upite, a lokalna postaja Foxa prošli je mjesec objavila kako su im iz kompanije rekli da su 'njihovi solarni paneli sigurni' te da se 'vrlo rijetko zapale'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Undecided with Matt Ferrell

Iz Tesle su odbili raskinuti ugovor pa je Greer osnovala fond GoFundMe kako bi prikupila novac za odvjetnika koji bi preuzeo njen slučaj. Ona je uvjerena da su prekršili sporazum s njom i Xcelom, kompanijom koja joj je ugradila brojilo i povezala Teslu s mrežom.

Solarne panele izradila je tvrtka Trina, u čijem priručniku piše da se paneli trebaju fizički pregledati dvaput godišnje. A Tesla to nije učinila, tvrdi Greer. Oštećena tvrdi i da Tesla ne održava panele u skladu s državnim zakonom koji, između ostalog, nalažu da se svi solarni paneli mogu brzo isključiti na razini modula.

Teslu je u kolovozu tužio i Walmart zbog toga što nije održavao solarne panele u njihovim trgovinama diljem zemlje. Požari su izbili u sedam dućana, a šteta se mjeri u milijunima dolara. Ni Walmartu, stoji u tužbi, Tesla nikad nije objasnio zašto je izbio plamen.

Walmart ima novca pa je za vlastiti račun pregledao panele; utvrđeno je da su iz Tesle ugradili neispravne Amphenol priključke, a oni nisu mogli regulirati toplinu koja ulazi u solarne panele. Zbog toga su zabilježeni temperaturni skokovi koji mogli dovesti do požara.

Teslin tajni projekt zamjene solarnih panela

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Electric Israeli

Business Insider izvijestio je pak da je Tesla prošle godine pokrenula Projekt Titan, tajni program kojim se namjeravalo brzo i tiho zamijeniti što više spornih priključaka. Tesla je priznala da su njene aplikacije za nadzor softvera utvrdile kako je 'mali broj' konektora doživio kvarove i prekide veće od dopuštenih standarda. A što se tiče spora s Greer, u Tesli su zaključili kako u njezinom sustavu nije zabilježen problem s priključkom.

'Igraju se s mojim životom dok skupljaju novac od preplatnika', ljuti se Greer. Tesla je na to ostala bez komentara, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!