izračunao google

Solarni paneli mogu na gotovo svaki američki krov

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 08:06
  • Objavljeno 20.03.2017 u 08:06
solarni paneli

solarni paneli

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Temeljem podataka prikupljenih projektom Sunroof, u divu iz Mountain Viewa su izračunali kako četiri od pet domaćinstava u SAD-u ima potencijal za korištenje energije Sunca

Isplativost postavljanja solarnih kolektora na kuću uvelike ovisi o tome koliko sunčevih zraka vaša kuća prima. U sklopu dvije godine starog projekta Sunroof u Googleu su provjerili iskoristivost 60 milijuna krovova u 50 saveznih država u Sjedinjenim Državama. 

Količinu osunčanosti računaju temeljem trodimenzionalnog modeliranja krova i obližnjih stabala, vremenskih obrazaca, pozicije Sunca na nebu tijekom godine te sjene koju bacaju zgrade, stabla i druge prepreke. Svi ti parametri bivaju preračunati u proizvodnju energije korištenjem, kako kažu u Googleu, 'standardnih industrijskh modela za izračun izvedbe solarnih instalacija'.

Rezultati su iznenađujuće dobri. U Googleu tvrde kako je 79 posto promatranih krovova pogodno za solarne instalacije, što znači kako imaju dovoljno površine bez sjene za postavljanje solarnih panela. 

tportal

Izvor: Google / Autor: Miro

Razumljivo, u nekim područjima uvjeti su značajno bolji (na Havajima, u Arizoni, Novom Meksiku i Nevadi taj se udio penje na 90 posto), ali čak i sjevernije smještene savezne države kao što su Maine i Minnesota dosežu 60 posto. Najbolje stoji Houston u Texasu, koji raspolaže kapacitetom od 18,9 gigavat-sati. 

Projekt Sunroof nudi također i pregled podataka o broju zgrada (komercijalnih i stambenih) koje je moguće upogoniti za proizvodnju sunčeve energije, ukupne kapacitete za proizvodnju električne energije tim načinom, prosječne površine krovova i ukupno moguće smanjenje emisija ugljik-dioksida, u tonama, automobilima uklonjenima s ceste i posađenim mladicama stabala.

Podaci za Hrvatsku, na žalost, nisu dostupni.

Više: Engadget

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!