SVEMIR OKO NAS

Teleskop James Webb slavi rođendan nevjerojatnom slikom obližnjeg svemirskog oblaka

13.07.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Bajkoviti prizor nalazi se 390 svjetlosnih godina od Zemlje

Svemirski teleskop James Webb prve je slike poslao prije godinu dana. Kako bi obilježili prekretnicu, predstavnici NASA-e teleskop su usmjerili prema nebeskim prostranstvima i snimili (relativno) obližnju regiju u kojoj se skriva 50 mladih zvijezda.

Kompleks oblaka Rho Ophiuchi udaljen je otprilike 390 svjetlosnih godina od Zemlje, što je praktički ništa u odnosu na veličinu svemira, no i prilično daleko za našu trenutnu tehnologiju uz čiju bismo pomoć do tamo morali putovati 14.500.000 godina. Zvijezde prikazane na slici većinom su slične mase našem voljenom suncu, a neke se čak mogu pohvaliti počecima okozvjezdanih diskova - uskovitlanih prstenova plina i prašine u kojima se rađaju planeti.

Što su ti prekrasni crveni kovitlaci, pita Engadget? Riječ je o golemim mlazovima molekularnog vodika koji nastaju kad zvijezda provije svoj natalni omotač kozmičke prašine te se protegne u svemir. Novi život zbilja je lijep...i u ovom slučaju crven.

'Webbova slika Rho Ophiuchija omogućuje nam svjedočiti vrlo kratkom razdoblju u zvjezdanom životnom ciklusu. Naše je Sunce davno je doživjelo fazu poput ove, a sada imamo tehnologiju da vidimo početak priče tuđe zvijezde' rekao je Klaus Pontoppidan, znanstvenik na projektu James Webb.

Svemirski teleskop James Webb tijekom prošle je godine snimio hrpu iznimnih prizora. Vidjeli smo slike međuzvjezdanog asteroidnog pojasa, Stupove stvaranja i klastere galaksija iz dubine svemira. Najbolja stvar oko cijele priče je što je njegovo višegodišnje putovanje tek započelo.