ASTRONOMIJA

Kakav prizor: James Webb je snimio impresivan trenutak nastanka mladih zvijezda

05.06.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Zvijezde o kojima je riječ nalaze se na udaljenosti od 20 milijuna svjetolsnih godina od Zemlje

Sudeći prema učestalosti nedavnih objava, čini se da NASA, ESA i kanadska CSA ne prestaju koristiti teleskop James Webb kako bi snimili do sad neviđene kutke svemira. Najnoviji snimak dolazi iz galaksije NGC 5068, spiralne galaksije s blistavom trakom u sredini.

Slika koju gledate sastoji se od infracrvenih snimki teleskopovog infracrvenog mjernog instrumenta MIRI i senzora za svjetlost blizu infracrvene, također poznatog kao NIRCam.

Ovi su senzori u galaksiji skrivenoj unutar zviježđa Djevice zatekli proces nastanka novih zvijezda. Infracrvena svjetlost može proći kroz oblake plina i prašite te otkriti što se zbiva unutar donedavno zakrivenih kozmičkih formacija.

Promatranjem dvije slike koje sačinjavaju kompozitni prizor možemo vidjeti različite slojeve galaksije. Prema izvješću Gizmoda, prizor kojeg je dao MIRI pruža uvid u galaktičku strukturu. Svijetleći balončići plina raštrkani slikom su blistave novonastale zvijezde.

Na drugoj slici koja je snimljena NIRCamom, fokus su veliki rojevi zvijezda smješteni ispred galaksije. Kompozitna slika u međuvremenu prikazuje velik broj zvijezda smještenih u regiji, kao i zvijezde koje su se tek 'rodile'.

Razlog zašto je ova slika posebna ne dolazi iz nekog novog otkrića, već činjenice da se radi o dugoročnom planu sakupljanja čim većeg broja slika u kojima nastaju zvijezde u obližnjim galaksijama. Činjenica da se ove zvijezde nalaze na 20 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje ne znači puno, s obzirom da se to zbog veličine svemira i dalje smatra 'relativno blizu' našem rodnom planetu.

NASA je istaknula još nekoliko slika kao 'dragulje' kolekcije zvjezdanih nastanaka, uključujući impresivnu 'Fantomsku galaksiju' koju smo vidjeli prošle godine. Agencija naglašava da se 'promatranje nastajućih zvijezda nalazi u samoj srži brojnih polja astronimije, od fizike plazme koja lebdi među zvijezdama do evolucije cijelih galaksija'.