RAZORUŽAJTE ROBOTE

Tehno vizionari predvođeni Muskom prisegnuli da neće razvijati smrtonosna autonomna oružja

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.07.2018 15:10
  • Objavljeno 19.07.2018 u 15:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Iza potpisanog dokumenta stoje Elon Musk, osnivači DeepMinda i mnogi drugi. Njihova misija je spriječiti budućnost u kojoj će autonomni strojevi moći oduzeti ljudski život

Lideri svijeta tehnologije, uključujući Elona Muska i tri suosnivača Googleove podružnice za umjetnu inteligenciju DeepMind potpisali su prisegu u kojoj obećavaju da neće razvijati 'smrtonosna autonomna oružja'.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju
7

Ovaj potez zbilja je velik korak prema naprijed, uzmemo li u obzir da je ovdje riječ o globalnoj koaliciji istraživača i direktora kompanija koji zajedničkim snagama žele spriječiti razvoj i promociju takve tehnologije. Obećanje upozorava da će oružani sustavi koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi prepoznali i napali ciljeve bez ljudske intervencije' predstavljati moralnu i pragmatičnu prijetnju. Moralna se odnosi na odluku za oduzimanje ljudskog života koja se 'nikad ne bi smjela onogućiti stroju', dok pragmatična više govori o širenju takve tehnologije koja bi mogla postati 'vrlo opasna te destabilizirati bilo koju modernu državu'.

Tko stoji iza prisege?

Prisega je izdana u sklopu Međunarodne konferencije o umjetnoj inteligenciji u Stockholmu, okupljanja koje je organizirao Institut Future of Life. FoL je specijaliziran za smanjivanje i suzbijanje 'egzistencijalnog rizika' čovječanstvu, te je do danas pomogao izdati pisma pojedinaca koji su pokušali kontaktirati Ujedinjene Nacije te ih potaknuzti da razmisle o novim regulacijama za sustave koje sada zovemo autonomna smrtonosna oružja (Lethal Authonomous Weapons). Ovo je, doduše, prvi slučaj da je grupa visoko rangiranih ljudi u tehno industriji ujedinila snage i odlučila spriječiti razvoj takve tehnologije prije nego što za to bude prekasno.

12 CITATA

Ovako Elon Musk vidi budućnost Zemlje i čovječanstva

Pogledaj galeriju
13

Liga izvanrednih tehnologa

Potpisanici uključuju šefa SpaceX-a i Tesle Elona Muska, tri suosnivača Googleovog DeepMinda - Shanea Legga, Mustafu Suleymana te Demisa Hassabisa, osnivača Skypea Jaana Tallinna te neke od najistaknutijih znanstvenika u polju razvoja umjetne inteligencije uključujući Stuarta Russella, Yoshuu Bengioa te Jürgena Schmidhubera.

Oštra osuda militarizacije umjetne inteligencije

Max Tegmark potpisanik i profesor fizike na MIT-u rekao je da ovaj dokument dokazuje da vodeći u polju razvoja umjetne inteligencije 'konačno iz govora prelaze u djelo'. Tegmark je rekao da ova prisega čini ono što političari ne žele: uvesti oštra ograničenja u polju razvoja umjetne inteligencije za vojne svrhe. 'Oružja koja automatski odlučuju hoće li ubiti ljude su odvratna i destabilizirajuća poput onih bioloških te bi se trebala tretirati na potpuno isti način' zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!