a pridružit će se i mars

Pripremite se na spektakl iz svemira: Uskoro nam stiže najdulja pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću

19.07.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Uskoro će nam se pružiti prilika pratiti najdulju pomrčinu Mjeseca u 21. stoljeću, a predstavi se odlučio pridružiti i Mars kojeg ćemo moći vidjeti iz vrlo velike blizine. Evo što sve trebate znati planirate li pratiti ovaj nebeski spektakl

U petak 27. srpnja sprema se velika nebeska predstava koja će se odviti iznat Europe, Azije, Australije, Afrike i dijela Južne Amerike.

  • +2
Čudesni svemir promatran kroz oči strojeva Izvor: Ostale fotografije / Autor: NASA

Riječ je o drugoj pomrčini Mjeseca u 2018. čija se prethodnica, podsjetimo, odvila 31. siječnja te je trajala sveukupno 3 sata i 23 minute, od čega je potpuna pomrčina mjeseca trajala svega sat i 16 minuta. Potpuna pomrčina kojoj ćemo svjedočiti krajem mjeseca trajat će minimalno sat i 43 minute, dok će cijeli događaj, predviđaju stručnjaci, trajati oko četiri sata. Ovo nadolazeću pomrčinu čini najduljom pomrčinom Mjeseca u 21. stoljeću.

Što je točno pomrčina mjeseca?

Potpuna pomrčina rijetka je pojava koja nastaje kada se Mjesec, Sunce i Zemlja poravnaju te time Zemljinu sjenu bace na pun Mjesec. Fenomen je popraćen tminom u maniri sumraka, s time da tijekom iste mjesec može dobiti i drukčiju boju. Konkretno, nadolazeća pomrčina zove se 'Krvavi mjesec' znog blage crvene nijanse.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Gostujuća zvijezda kozmičkog plesa

Kako bi spektakl bio upotpunjen, Mjesecu, Zemlji i Suncu se pridružuje i Mars koji je jasno vidljiv od srpnja do rujna te koji će 27. srpnja (na dan pomrčine) biti u savršenom položaju - dajući astronomima još jednu priliku da Crveni planet promatraju iz najpovoljnijeg kuta.