JAM SESSION ONLINE

Svirajte s prijateljima na Chromeu

18.11.2012 u 21:23

Bionic
Reading

Google ima eksperimentalnu aplikaciju za svoj preglednik pomoću koje možete zasvirati sa svojim prijateljima, gdje god oni bili

Ako ste se zasitili istraživanja bližeg zvjezdanog susjedstva, evo još jednog zanimljivog eksperimenta s Googleovim web preglednikom.

Jam with Chrome je nova eksperimentalna, interaktivna mrežna aplikacija koja omogućava da više osoba istovremeno, na različitim lokacijama, zajednički svira glazbene instrumente.

Koristeći kombinaciju modernih web tehnologija (Web Audio API, Websockets, Canvas, CSS3…) baziranih na HTML5 standardu, Googleov Creative Lab je demonstrirao što se može napraviti koristeći nove alate.

Google je kućnim glazbenicima omogućio odabir između 19 instrumenata uključujući gitare, bubnjeve i klavijature, a moguće je pozvati do troje prijatelja na zajedničku svirku.

Postoje dva načina rada aplikacije: lakši, u kojem je moguće uz automatsku pratnju isprobati funkcionalnost same aplikacije, te 'pro' način namijenjen iskusnijim glazbenicima u kojem instrumente svirate putem tipkovnice. U bilo kojem trenutku tijekom svirke je moguće promijeniti instrument na kojem svirate.

Aplikacija nije bez mana. Veliki nedostatak je izostanak podrške za protokol MIDI, a osjetno je i kašnjenje zvuka u pro modu, kada istovremeno svira više osoba.

Međutim, ideja je dobra. Nadamo se da će se s vremenom aplikacija razviti pa ako imate vremena i nekoliko slobodnih prijatelja, isprobajte Jam ovdje. Vjerojatno vaša kreacija neće završiti na ljestvici top 10 hitova ali bi se mogli dobro zabaviti.

Pogledajte video: