SHOPPING BITCOINIMA

Švicarci iz zatvora pustli - 'robota'

23.04.2015 u 07:25

Bionic
Reading

Nakon što je nekoliko mjeseci proveo u švicarskom 'zatvoru', Random Darknet Shopper (RDS) opet je slobodan kupovati nasumično odabrane stvari internetom kakvog većina ljudi ne poznaje - Darknetom. Ovaj robot/program je izvorno napravljen za potrebe umjetničke instalacije, a valutom Bitcoin automatski je kupovao predmete na koje bi naišao

Na Darknetu se može kupiti hrpa ilegalnog sadržaja, droge, krivotvoreni novac, isprave, oružja, eksplozivi, organi i sve ostalo (ne)zamislivo - obično korištenjem kriptovaluta. No, ima tu i 'uobičajenijih' predmeta za kupovinu.

U umjetničkoj galeriji St.Gallen u Švicarskoj, RDS je u tri mjeseca automatski kupio niz različitih predmeta, od kojih je većina zapravo bila savršeno legalna. No, kupio je i pakiranja ecstasyja, što je alarmiralo vlasti koje su konfiscirale stroj, a zaprijetili su i njegovim tvorcima.


Sudački panel je pak umjetnike poznate kao Mediengruppe Bitnik oslobodio optužbi i odgovornosti. RDS sada može nastaviti s kupovinom sadržaja, a policija je zaplijenjene droge uništila. Zanimljivosti radi, krivotvorene Nike cipele su ostale neokrznute akcijom.

Više o svemu je moguće pročitati na stranici Coinbase