PJESMA UNIVERZUMA

Svemir zvuči kao ptičice u zoru

18.11.2013 u 21:11

Bionic
Reading

Možda vas u dubini kozmosa nitko ne može čuti kako vrištite, ali zato vi možete čuti kako zvuči on sam - pomalo poput raspjevanih ptica u šumi, uz duboke basove Sunca

Umjetnik Andrew Williams upotrijebio je podatke prikupljene satelitima i svemirskim letjelicama kako bi stvorio nevjerojatnu zvučnu sliku, kakvu bi slušali na radiju okrenutom na frekvenciju dalekog svemira.

U jednoj od njih, nazvanoj Zbor zore (Dawn Chorus), zabilježen je zvuk elektrona kako udaraju o gornji sloj naše atmosfere. Zvuče kao da posjetitelji sa zvijezda tvitaju iznad žuborećeg potoka, piše Express.

Jedinstvene snimke izložene su u Centru Richard Attenborough Sveučilišta Leicester, a Williams planira izložbu Trajectory povesti na turneju. Budući da su signali izvan spektra čujnosti za ljudsko uho, morao ih je obraditi i filtrirati kako bismo ih mogli čuti.

Izložba kombinira videoprojekcije na više zaslona i nepokretne slike u sklopu jedinstvene zvučne instalacije s više zvučnika i zvučne zavjese stvorene od zvuka i podataka iz svemira, prikupljenih letjelicama, satelitima i radioantenama.

Veliki dio podataka pristigao je od satelita Cluster IIEuropske svemirske agencije