TEŽAK 200 MLRD USD

Sutra kraj Zemlje prolijeće golemo bogatstvo!

14.02.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Znanstvenici i amateri astronomi s velikim nestrpljenjem očekuju dolazak asteroida 2012 DA14 koji će u petak navečer u 20:24 h proletjeti rekordno blizu Zemlji na udaljenosti od svega 27.000 km

Nijedan drugi veliki asteroid od kada je mjerenja, nije proletio tako blizu. Njegova razorna moć može se usporediti s hidrogenskom bombom, međutim, znanstvenici ističu da sigurno neće udariti u Zemlju. Naš poznati astronom Korado Korlević kaže da će postati nešto opasniji između 2080. i 2110. godine no i taj će rizik biti samo 1:50.000, što je vrlo malo.

Stručnjaci također tvrde da ne postoji ni opasnost da će 2012 DA14 pogoditi neki od geostacionarnih satelita, iako će proći na manjoj udaljenosti od njihovih orbita.

'Budući da će proći ukoso u odnosu na disk po kojem se kreću sateliti, asteroid će od najbližeg među njima biti udaljen oko 1.900 km pa ne postoji opasnost da će ih udariti. Naime, geostacionarni sateliti se kreću u određenoj zoni nad ekvatorom nalik na Saturnov prsten. 2012 DA14 ni u jednoj točki neće dotaknuti taj prsten', objasnio je Korlević i istaknuo da je sutrašnji prolet mnogo zanimljiviji iz drugih razloga koje su mediji propustili naglasiti.

Asteroid 2012 DA14 je basnoslovan leteći rudnik!

'Većina medija je zapravo promašila pravu temu', rekao je Korlević za toprtal i pojasnio: 'Imamo nešto što nam dolazi praktički pod nos, a vrijedi oko 195 milijardi dolara u platini i drugim sirovinama. To je prava poslastica od koje rastu zazubice! Osim toga brzina kojom prolazi je za svemirske uvjete malena - oko sedam km u sekundi. Kada bi ga netko uspio zaustaviti i parkirati u orbiti kao satelit, mogao bi na njemu rudariti i zaraditi više od 100 milijardi dolara.'

Ova fascinantna mogućnost eksploatacije asteroida jedan je od ključnih razloga zbog kojeg će najveći radarski teleskopi svijeta poput Goldstonea sutra mjeriti njegovo skretanje.

'Oni će pokušati izračunati koliko će Sunce djelovati na asteroid. Naime, postoji mogućnost da se Sunčeve zrake, njihova apsorpcija i refleksija, iskoriste za zaustavljanje i parkiranje asteroida u orbiti. Primjerice, on bi se jedim dijelom mogao obojiti, a zrake Sunca bi ga mogle zaustaviti. Ovo djelovanje je poznato kao Jarkovsky efekt. Treba shvatiti da je budućnost rudarenja na asteroidima, a ne na Marsu ili na Mjesecu. To je pravi značaj proleta 2012 DA14', zaključio je Korlević.

Prolazak asteroida moći će se pratiti i iz Hrvatske, jačim dalekozorom ili amaterskim teleskopom, međutim, čini se da nam vremenske prilike neće ići na ruku. Stoga vam preporučujemo da ga, uz komentar stručnjaka, gledate na ovom NASA-inom linku.