NUKLEARNO ORUŽJE

Suma svih strahova: Planiraju li Rusi stvarno lansirati atomske bombe iz svemira?

16.02.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Rusija razvija svemirsko nuklearno oružje namijenjeno ciljanju satelita, tvrdi SAD. Oružje još nije operativno, ali moglo bi ugroziti vitalnu satelitsku mrežu SAD-a, izvijestili su američki mediji. Moskva je odbacila te optužbe. Predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma upozorio je na 'ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti', što navodno uključuje potencijalno svemirsko nuklearno oružje. No stručnjaci su se oglasili oko navodnih ruskih planova o nuklearnom oružju u svemiru, istaknuvši da, iako je takva tehnologija moguća, nema razloga za paniku

Više medijskih izvješća navodi da središnji dio obavještajnih podataka uključuje moguće postavljanje nuklearnog oružja u svemir, što bi moglo pokrenuti novu utrku u naoružavanju između nekoliko zemalja. Podaci su povjerljivi, ali neki se zastupnici zalažu za to da budu objavljeni. Različita izvješća, koja se pozivaju na neimenovane izvore, kažu da bi prijetnja mogla biti bilo što - od nuklearnog oružja do protusatelitskog sustava na nuklearni pogon, piše Fast Company.

Predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Mike Turner prvi se uzbunio zbog toga, rekavši u izjavi da je njegov odbor 'stavio na raspolaganje svim članovima Kongresa informacije koje se tiču ​​ozbiljne prijetnje nacionalnoj sigurnosti'. Turner, republikanac koji je podupirao napore da se pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije, također je javno zatražio od američkog predsjednika Joea Bidena da skine oznaku tajnosti 'kako bi Kongres, administracija i saveznici mogli otvoreno raspravljati o radnjama potrebnim za odgovor na ovu prijetnju'.

Kremlj je odbacio tu tvrdnju kao 'zlonamjernu izmišljotinu'.

Podaci su stavljeni na raspolaganje svim članovima Predstavničkog doma na sigurnom mjestu. Prema New York Timesu, Bijela kuća navodno je bijesna zbog njihova otkrivanja, strahujući da bi to moglo dovesti do gubitka važnih ruskih obavještajnih izvora.

Još nije poznato na kakvom točno nuklearnom 'uređaju' radi Rusija. Do sada je nekoliko medija, pozivajući se na razgovore s neimenovanim izvorima, izvijestilo da Rusi razvijaju svemirsko nuklearno oružje koje bi gađalo američke satelite. Budući da je izvješće klasificirano, nitko od dužnosnika još nije bio voljan javno raspravljati o detaljima u njemu.

Američki sateliti prenose milijarde bajtova podataka svakog sata i služe kao ključna okosnica za američke civilne komunikacije, navigaciju, vojne operacije i prikupljanje obavještajnih podataka. Trenutačno se smatra da je malo vjerojatno da Rusija već ima nuklearno oružje u svemiru. Iako je izvješće obavještajne službe povjerljivo, Times je izvijestio da se 'čini da Rusija nije blizu postavljanja oružja'. NBC je također izvijestio da potencijalno orbitalno oružje još uvijek nije operativno, prema neimenovanim izvorima.

No kako prenosi Fast Company, postoji strah da bi Rusija mogla ispaliti nuklearno oružje - ako ga postavi u svemiru - na SAD, no čini se da to nije svrha ove posebne inicijative, na temelju izvješća.

Napadom na američke satelite Rusija bi mogla brzo poremetiti komunikaciju, kako među civilima, tako i među vojskom, te učinkovito 'zaslijepiti' vojne operacije SAD-a i saveznika. To bi joj, naravno, dalo ogromnu prednost u svakom sukobu. Dužnosnici su za Times rekli da SAD trenutačno nema sposobnost obrane od takvog oružja.

Hoće li se držati Ugovora o svemiru?

Ugovor o svemiru, potpisan 1967., zabranjuje postavljanje nuklearnog oružja za masovno uništenje u svemiru, kao i zabranu vojnih aktivnosti na Mjesecu i planetima. Više od 100 zemalja potpisalo je taj zakon, a od tada ga je ratificiralo još 95 zemalja. Rusija je bila jedan od izvornih potpisnika sporazuma, ali vijest o njezinim akcijama navela je neke na pitanje planira li odustati od te obaveze.

Čini se da obavještajni podaci ne spominju kineski interes za izgradnju slične tehnologije, ali američki vojni dužnosnici su u prošlosti upozorili da Kina testira niz alata namijenjenih uništavanju ili onesposobljavanju američkih satelita, iako niti jedno od tih upozorenja nije sugeriralo da se radi o nuklearnom oružju.

Kolika je to prijetnja?

Predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, koji je rekao da je svjestan obavještajnih podataka iz siječnja, poručio je 'da nema razloga za uzbunu'. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, govoreći u Bijeloj kući, također je pokušao umiriti ljude:

'Amerikanci shvaćaju da u svijetu postoji niz prijetnji i izazova s ​​kojima se suočavamo svaki dan, a te prijetnje i izazovi u rasponu su od terorizma do državnih aktera. I moramo se boriti s njima na način da osiguravamo krajnju sigurnost američkog naroda. Uvjeren sam da će predsjednik Biden, odlukama koje donosi, misliti na sigurnost američkog naroda u budućnosti.'

Kakve su posljedice?

Dr. Bleddyn Bowen, izvanredni profesor na Sveučilištu Leicester koji se specijalizirao za međunarodne odnose i ratovanje u svemiru, rekao je da je sve 'toliko nejasno i zagonetno da bi se moglo raditi o više različitih stvari'. 'Svi se trebaju smiriti oko ovoga', rekao je za The Guardian.

Čak i ako Rusija ignorira Ugovor o svemiru, Bowen kaže da se prijetnja o kojoj se govori može odnositi na protusatelitsko oružje s bojevim glavama, ali da takva prijetnja nije ništa novo. 'Ovo je prva i najgrublja vrsta protusatelitskog oružja ikada napravljena. Amerikanci su ga imali još 1959. godine', rekao je profesor i dodao da svaka država s nuklearnim oružjem već ima tehnologiju za njegovo korištenje u svemiru, općenito govoreći.

Druga je mogućnost, rekao je Bowen, da se prijetnja odnosi na svemirsko nuklearno oružje koje bi se moglo upotrijebiti za onesposobljavanje satelita. Opet, ideja nije sasvim nova: Rusija je ranije istraživala stacioniranje nuklearnog oružja u svemiru, ali za napad na kopnene ciljeve. 'Oni su to radili 1960-ih i 1970-ih i otkrili da to zapravo nije jako korisno i da je vrlo skupo', rekao je Bowen te dodao da su odustali od pokušaja postavljanja nuklearne bombe u svemir.

SAD je lansirao eksperimentalni nuklearni reaktor u svemir 1965., a Rusija je poslala najmanje 34 nuklearna reaktora na satelitima između 1967. i 1988., prema Svjetskom nuklearnom udruženju. SAD, Rusija i druge zemlje također su pokrenule svemirske misije koje pokreću radioizotopski sustavi. Oni koriste toplinu od prirodnog raspadanja radioaktivnih materijala kao izvor električne energije – ali daju puno manje energije od reaktora nuklearne fisije.

Nedostaci

Nuklearna eksplozija u svemiru ne bi izravno naštetila ljudima na Zemlji, ali mogla bi uništiti i onesposobiti više satelita. Kada je SAD detonirao nuklearnu bombu u niskoj Zemljinoj orbiti tijekom testa Starfish Prime 1962. godine, nastala radijacija oštetila je ili uništila otprilike trećinu satelita u niskoj orbiti Zemlje u to vrijeme. Ipak, svemirsko nuklearno oružje osjetljivo je na napade drugih nacija, a šteta od takvog oružja bila bi neselektivna.

'Kada detonirate nuklearno oružje u svemiru, stvarate vatrenu kuglu... ali ono što također stvarate je elektromagnetski puls koji prži električne krugove svega što je nezaštićeno u krugu od nekoliko tisuća kilometara', rekao je. On također može onesposobiti električne mreže na Zemlji ako bomba detonira iznad ili u blizini naseljenih područja. 'Nakon toga imate radijaciju koju bi bomba proizvela', rekao je Bowen. S vremenom bi bili sprženi električni krugovi satelita u širem dijelu Zemljine orbite.

Gubitak satelitskih usluga mogao bi utjecati na bezbroj sustava na Zemlji, od telekomunikacija do usluga satelitske navigacije. 'To može imati posredne učinke na gospodarstvo, kritičnu infrastrukturu i financijski sustav koji se oslanja na ove satelite.'

Drugim riječima, iako bi nuklearne bombe mogle uništiti satelite, one bi također mogle naštetiti ruskoj tehnologiji i interesima. 'Morate biti u vrlo očajnoj situaciji da želite učiniti takvo nešto. Dakle ne treba se zamarati time', rekao je.

Rusija ima još jednu tehnologiju pri ruci. Godine 2021. testirala je protusatelitsku raketu s izravnim uzletom, uspješno onesposobivši jedan od svojih satelita. Ali James Green, profesor međunarodnog javnog prava na Sveučilištu Zapadne Engleske, rekao je da također sumnja da će se primijeniti taj sustav. 'Mislim da Rusija voli projicirati svoju svemirsku moć tako da se čini većom nego što vjerojatno jest', ustvrdio je.