VRELA POPUT SUNCA

Stvorena najtoplija stvar na Zemlji!

31.01.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Znanstvenici su prošli tjedan objavili da su zrakama najmoćnijeg svjetskog rendgenskog lasera uspjeli zagrijati komad aluminija na temperaturu od dva milijuna stupnjeva Celzijusa i tako ga nakratko učinili najtoplijim predmetom na Zemlji

Više temperature od te mogu se naći samo u središtu Sunca ili nuklearnih eksplozija. No fizičari ističu da cilj njihova eksperimenta nije bilo postizanje rekorda, već istraživanje nuspojava koje će uzrokovati tako visoka temperatura.

Naime, tim nastoji proučiti ponašanje različitih plazmi – plinova s podjednakim brojem elektrona i pozitivnih iona koji, za razliku od ostalih plinova, provode struju i reagiraju na magnetska polja.

'Imali smo već podatke o ponašanju jednog ekstrema plazme, tzv. rijetke plazme – materije koja je toliko difuzna da ju je teško otkriti u vakuumu', rekao je fizičar Richard Lee koji je radio na eksperimentima u SLAC National Accelerator Laboratory u San Mateu u Kaliforniji. 'Stoga smo odlučili istražiti drugi ekstrem, vruću gustu tvar', objasnio je fizičar i dodao: 'Kada jednom dobijete ove podatke, onda možete usavršiti računalne modele koji pokazuju što se zbiva s plazmom koja se nalazi u dijelu spektra između ta dva ekstrema.'

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature, tim je zagrijao aluminij pomoću tzv. Linac Coherent Light Sourcea (LCLS), uređaja koji može velikom brzinom ispaljivati najmoćnije pulsove rendgenskih zraka na svijetu. Tajna njihove snage krije se u činjenici da LCLS može koncentrirati zrake na površini tri puta manjoj od krvne stanice.

Obilje prikupljenih podataka trebalo bi pomoći astrofizičarima da bolje razumiju procese koji se odvijaju u Suncu i plinovitim divovima poput Jupitera. No od njih bi koristi mogli imati i znanstvenici koji pokušavaju stvoriti fuzijske reaktore, odnosno kontroliranu fuziju koja je sveti gral zagovornika čiste energije. Primjerice, National Ignition Facility u Livermoreu u Kaliforniji nastoji laserima stvoriti plazmu i u njoj pokrenuti fuziju - proces u kojem se pri visokoj temperaturi i tlaku spaja više atomskih jezgri i oslobađa energija. Proces fuzije odvija se u središtu Sunca i izvor je njegove goleme topline.