ZLONAMJERNI SOFTVER

Stručnjaci našli trojance u 18 aplikacija, Apple ih izbacio iz App Storea

28.10.2019 u 09:25

Bionic
Reading

Sporne aplikacije otkrili su u tvrtci za računalnu sigurnost Wandera. Među njima ima aplikacija za povećanje produktivnosti, fitness, putovanja...

Zbog kršenja pravila vezanih uz oglasne sadržaje u Appleu su iz svoje trgovine App Store uklonili 18 aplikacija.

Sporne aplikacije otkrili su u tvrtci za računalnu sigurnost Wandera. Među njima ima aplikacija za povećanje produktivnosti, fitness, putovanja... Sve ih je objavila tvrtka AppAspect Technologies, sa sjedištem u Indiji.

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Smartfoni za zimu: Pogledajte koji će pametni telefoni plijeniti pažnju do kraja 2019.

Pogledaj galeriju

Istraživači su u njima otkrili zlonamjerni softver trojan, zahvaljujući kojem su mogle otvarati poveznice ili web odredišta u pozadini i aktivirati ih bez znanja vlasnika, što može umjetno napumpati internetski promet i donijeti prihod od oglasa vlasniku.

Adware, kako se naziva ta kategorija zlonamjernog softvera, nije nužno opasna poput drugih oblika malwarea, ali može smanjiti trajanje baterije u uređajima, a i izbija novac iz džepova oglašivača.

Osim što su izbacili sporne aplikacije u Appleu su postrožili sigurnosne mjere kako bi spriječili slične pokušaje ubacivanja neželjenog sadržaja u App Store.

Ali, AppAspect Technologies također ima i aplikacije u Googleovoj trgovini Play, gdje su sigurnosne mjere i nadzor slabiji. U Wanderi zasad nisu našli zlonamjerni softver u njima, piše Business Insider.