NAGLI PORAST

Što se to događa s bitcoinom?

22.05.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Poznata digitalna valuta upravo je nadmašila vrijednost od 2.000 američkih dolara. Iako se radi o relativno simboličnom dosegnuću, ono jasno daje do znanja da ga korisnici globanih mreža vrlo rado koriste

Bitcoin je tijekom proteklih par godina prošao kroz zbilja puno. Između uobičajenih poteškoća poput činjenice da ga se često koristi kod online zločina, pravo je iznenađenje da je do danas uspio preživjeti. Štoviše, rekli bismo da mu ide prilično dobro. Toliko dobro, štoviše, da je nedavno probio rekordnu vrijednost od 2.000 američkih dolara. Iako se radi o relativno simboličnom dosegnuću, ono jasno daje do znanja da ga korisnici globanih mreža vrlo rado koriste. Ovo je pogotovo prisutno na području Kine i Japana zahvaljujući kojima je njegova vrijednost u svega par tjedana porasla za nekoliko stotina dolara.

Tim rečeno, Engadget ne preporuča vlasnicima bitcoina da sjede na rukama. Udio bitcoina na tržištu kriptovaluta je tijekom prošlih par tjedana dramatično pao. Na mjestima gdje je tržištem dominirao sa 80-postotnim udjelom prije par mjeseci, danas se kreće oko 47 posto. Etherium, Ripple, Litecoin i drugi dobili su dovoljno pažnje da su polako počeli izbijati bitcoin s tržišta.

Razlozi?

Iskreno, nitko živ ne zna. Postoji teorija da je porast vrijednosti bitcoina usporio transakcije. Tržište kriptovaluta ima zbilja veliku ponudu alternativa koje funkcioniraju puno glađe, a korisnici koji nemaju vremena za njima će posegnuti bez da trepnu. Nagli porast vrijednosti bitcoina također sam po sebi vjerovatno nije razlog pada njegovog udjela. Štoviše, stručnjaci tvrde da ako je riječ o panici uzrokovanoj porastom vrijednosti, ona očigledno još nije previše uznemirila brojne korisnike. Moguće da je ovdje riječ o razvoju tržišta ili špekulantima koji svoj novac investiraju u više valuta, slijedeći staru poslovicu 'ne stavljaj sva jaja u jednu košaru'. Kako stvari stoje, razloga za paniku zbilja nema, no realno - treba voditi računa i o tome da ovako visoka vrijednost bitcoina tu neće biti zauvijek.