ZAVIRITE

Što se krije u glavi Elona Muska?

Elon musk

Elon musk

Izvor: Reuters / Autor: Patrick T. Fallon

Bloombergov tehnološki novinar Ashlee Vance napisao je knjigu punu citata i anegdota vezanih uz poduzetnika koji je stajao (i stoji još uvijek) iza projekata kao što su PayPal, SpaceX i Tesla Motors

'Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future' donosi više crtica koje oslikavaju koliko vremena posvećuje poslu. Tako ga je jedan bivši zaposlenik opisao kao osobu koja radi 23 sata dnevno.

Jednom prilikom je, navodi Vance, izgrdio djelatnika koji je propustio događanje ne bi li bio prisutan tijekom rođenja svog djeteta. Evo kakav mu je e-mail navodno poslao: 'To nije izgovor. Jako sam nezadovoljan. Moraš posložiti prioritete. Mijenjamo svijet i povijest, ili ćeš se tome posvetiti ili nećeš.' Musk je opovrgnuo taj navod, rekavši kako nikad nikome nije rekao kako bi trebao propustiti rođenje svog djeteta zbog sastanka.


Kad mu se, za ranih dana Tesle, radnik požalio kako ima previše posla, Musk mu je odgovorio kako će i on i drugi djelatnici imati napretek vremena vidjeti svoje obitelji kad tvrtka bankrotira, ispričao je Ryan Popple, jedan od prvih zaposlenika Tesle, danas direktor tvrtke Proterra, koja proizvodi električna vozila.

'Ne smatram ga Terminatorom. Ugleda nešto i kaže da će to biti njegovo. Malo po malo, osvojio me', rekla je Muskova bivša supruga Justine

'Svi smo se družili i zabavljali u Hard Rock Cafeu, samo je Elon čitao neki opskurni sovjetski priručnik o raketama, koji je bio sav pljesniv izgledao kao da ga je nabavio na eBayu', prisjetio se Kevin Hartz, rani ulagač u PayPal investor, opisujući izlazak u Las Vegasu čija je svrha bila proslava uspješnog poslovanja.

'Na neki način on je beskućnik, što me zabavlja. Ponekad mi pošalje e-mail, u kojem kaže kako ne zna gdje bi prespavao i pita smije li doći do mene. Nisam mu još dao ključ', suosnivač i direktor Googlea Larry Page. Musk ima kuću u Los Angelesu, ali ne i u Silicijskoj dolini, kamo dolazi tjedno radi posla u Tesli.

Tijekom financijske krize 2008. godine rekao je, prisjeća se Antonio Gracias, kako će potrošiti svoj zadnji dolar na tvrtke koje razvija, pa makar se morao useliti u podrum Justininih roditelja.

'Druga rečenica koju je izgovorio bila je o tome kako puno razmišlja o električnim automobilima. Pitao me razmišljam li i ja o njima', opisala je svoj prvi susret s Muskom tijekom studentskih dana Christie Nicholson, kći jednog od njegovih savjetnika.

Sam je sebe usporedio sa samurajima. 'Radije bih počinio sepuku (ritualno samoubojstvo - op.a.) nego propao', rekao je jednom prilikom potencijalnom investitoru. Kad je 2000. umalo umro od malarije nakon posjeta Brazilu i Južnoj Africi, rekao je kako mu je to pouka: odmor će te ubiti.


Ni osobni život ne cvjeta naročito dobro u takvim uvjetima i s takvim stavom. 'Volio bih posvetiti više vremena izlascima sa ženama. Treba mi djevojka. Trebam pronaći malo više vremena za to. Možda još pet ili deset sati. Koliko žena treba vremena tjedno? Možda deset sati? To je neki minimum? Ne znam', rekao je.

'Zatvori se u svoju glavu i možete vidjeti kako je u drugom svijetu. Još uvijek to radi. Sad ga pustim na miru jer znam da osmišlja novu raketu ili već nešto', opisala je njegova majka, dodavši kako je kao mali znao biti kao u transu - ne bi reagirao kad bi mu se netko obratio, samo bi zurio u daljinu. Roditelji su strahovali da je možda gluh.

'Sjećam se kako je rekao kako je to što sam odabrala biti s njim bio teži put. Nisam ga potpuno razumjela tada, ali sad znam na što je mislio. Bilo je to teško, prilično sumanuto putovanje', rekla je Talulah Riley, koja se dva puta razvodila od Muska.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!