SAČUVAJTE ŽIVCE

Što kad računalo ubaci u nižu brzinu?

08.03.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Navikli ste da vam računalo poslušno i brzo obavlja sve što pred njega stavite. No odjednom su se stvari promijenile i računalo je ubacilo u 'nižu brzinu'. Kako ga vratiti na 'pravi put'?

Primijetili ste da računalo više nije onako brzo kao kad ste ga kupili? Od samog paljenja pa do ulaska u operativni sustav treba mu toliko da ozbiljno razmišljate da ga više ni ne gasite?

Ne, nije stvar u vama. Problem je u računalu.

Ako ne primjećujete nikakve druge promjene u radu računala (ne pregrijava se, gasi sam od sebe ili proizvodi čudne i glasne zvukove), vjerojatno ćete moći sami 'popraviti' stanje.

Proljetno čišćenje hardvera...

Računalo, bez obzira na to nalazi li se na stolu ili podu, pravi je magnet za prašinu i prljavštinu. Iskreno, kada ste ga posljednji put očistili?

Ako niste vični rastavljanju i sastavljanju računala (čitajte: uvijek ostane neki vijak viška), radije čišćenje prepustite serviseru. To će vas iskustvo stajati nekoliko stotina kuna, ali neće imati nikakve neželjene posljedice po računalo.

Ako ste pak avanturist, očistite računalo sami.

Možete pokušati ispuhati prašinu pomoću spremnika s komprimiranim zrakom koji se prodaju u trgovinama s računalnom opremom.

Ugasite računalo, isključite ga iz struje i ispušite ventilatorske otvore na kućištu.

Možete i otvoriti kućište i ispuhati prašinu iz njegove unutrašnjosti. No, oprez! Nemojte previše dodirivati unutrašnjost kućišta kako ne biste oštetili neku od komponenti.

Nemojte se iznenaditi količinom prašine i prljavštine koja će izaći prilikom ispuhivanja.

Ako i nakon ispuhivanja vidite ostatke prašine u obliku mucica ili grudica, možete ih lagano ukloniti vatenim štapićem ili plastičnom pincetom.

Kad završite s čišćenjem, zatvorite kućište i pokušajte uključiti računalo. Primjećujete li kakvo poboljšanje?

...i softvera

Ako računalo nije bilo previše prljavo ili nakon čišćenja niste primijetili neke pomake, možda je vrijeme da napravite čišćenje programa.

U popisu programa pogledajte koje programe više ne koristite i koje ne namjeravate koristiti i uklonite ih s računala.

Na taj način, ne samo da ćete osloboditi mjesto za nove programe, već ćete omogućiti računalu da 'lakše diše'.

Osim programa koje više ne koristite, možete ukloniti i gomilu dokumenata koje ste nehotice prikupili tijekom surfanja po internetu.

Kako ne biste morali 'kopati' i tražiti te dokumente, isprobajte CCleaner. Ovaj mali i besplatan program očistit će računalo od suvišnih dokumenata, nevažećih kratica, 'kolačića' i pobrinuti se da ono što je važno ostane netaknuto.

Posložite sve na svoje mjesto

Česta instalacija i potom deinstalacija programa može poremetiti ravnotežu dokumenata na računalu što potom usporava rad.

Ako često brišete programe ili dokumente sa svog računala i instalirate nove, možda nije na odmet defragmentirati disk.

Ovaj proces koji može trajati i nekoliko sati, ovisno o veličini diska, posložit će dokumente po njihovoj važnosti za svakodnevno korištenje.

U prijevodu - oni dokumenti koje češće trebate bit će sustavu na dohvat ruke, a oni koje koristite rijetko ili gotovo nikad, bit će gurnuti u neki zaboravljeni kut.

Uvedite dijetu

Pojedini programi koji dolaze s Windowsima koriste mnogo više radne memorije od njihovih besplatnih alternativnih inačica.

Tako primjerice Windows Media Player koristi mnogo više računalnih resursa od VLC Media Playera, a pruža istu uslugu.

Slično je i s Microsoft Officeom koji je moguće zamijeniti manje zahtjevnim Open Officeom, koji je k tome još i besplatan.

Napravite 'liječnički' pregled

Jedan od razloga zašto vam je računalo sporije može biti i da je zaraženo nekim virusom ili trojancem.

Činjenica da imate instaliran antivirusni program ne znači i da vam je računalo u potpunosti 'čisto'.

Pokušajte zatražiti 'drugo mišljenje' isključivanjem svog aktualnog antivirusnog programa i instalacijom nekog drugog. Ili možete zatražiti online skeniranje kakvo nudi Eset bez instalacije antivirusnog programa.

Također, instalirajte i uklonite bilo kakve ostatke drugih zloćudnih programa pomoću programa poput Ad-Awarea ili Spybota.

Donesite konačni sud

Obavili ste sve navedene korake i kakav je rezultat?

Ako je računalo sada brže, imajte na umu da biste ovakvo 'održavanje' trebali raditi barem svakih nekoliko mjeseci.

Ako je računalo i dalje usporeno, možda je problem ozbiljniji no što ste mislili na početku te bi bilo preporučljivo konzultirati se sa servisom.

Naravno, uvijek možete i kupiti novo računalo.