IZ DRUGOG KUTA

Što gadgeti govore o nama?

06.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kažu da se Apple ili voli ili mrzi, da ne postoji osoba koja je ravnodušna prema njemu. No što ljubav prema Appleu, Androidu ili Blackberryu govori o nama?

Poznata uzrečica kaže da 'odjelo ne čini čovjeka', međutim, može li se isto reći i za gadget? U posljednjih nekoliko godina napravljen je cijeli niz ispitivanja i istraživanja o tome kakvi korisnici biraju kakve gadgete. Neka od tih istraživanja čak tvrde da korisnici Maca troše više novca, ali i više novca daruju u dobrotvorne svrhe. Znači li to da su korisnici PC-ja siromašniji?

Ne nužno, ali australski sociolog Hugh Mackay u svojoj knjizi 'Što nas pokreće' ističe da su različiti gadgeti način privlačenja pozornosti i pokušaj da nas drugi vide kao osobe koje su vrijedne divljenja ili poštovanja.

Osim toga, posjedovanje nečega što drugi nemaju, o nama daje određenu sliku koja pokazuje naš stil života, vrijednosti i interese.

To potvrđuje i istraživanje tvrtke Roy Morgan koje je pokazalo da posjedovanje uređaja određene marke ujedno pokazuje i naše osobine.

iPhone

Appleov iPhone bio je prvi pametni telefon koji je skrenuo pozornost javnosti na pametne telefone. No u javnosti ga se percipira i kao veoma skup proizvod, za one koji nemaju vremena petljati po postavkama.

Također, prosječan korisnik iPhonea je, prema internetskom servisu Hunch, vjerojatno ženska osoba, s fakultetskom diplomom, starija od 35 godina, liberalnih uvjerenja, veoma otvorena, voli trošiti novac i zarađuje više od prosjeka.

Ali isto tako je vjerojatnije da kod kuće ima Mac računalo te da piše SMS poruke dok vozi. Zanimljivo je i kako je jedno istraživanje pokazalo da vlasnici iPhonea imaju bolji seksualni život od ostalih.

Android

Za razliku od korisnika iPhonea, korisnici Androida nešto su konzervativnijih opredjeljenja, muškog spola i, zanimljivo, vjerojatnije je da žive u ruralnoj sredini. Osim toga, vjerojatnije je da imaju kućnog ljubimca te vole gledati Comedy Central.

Uz to, korisnici Androida vjerojatno su pesimistični u svom pogledu na svijet, vole štedjeti i radije bi imali ružni uređaj s pregršt opcija, nego lijepo dizajniran a jednostavan.

Treba dodati i da oni koji imaju Android kod kuće vjerojatno imaju obično osobno računalo, a ne Mac.

BlackBerry i Windows Phone

Neki korisnici žele biti drugačiji od drugih pa biraju pametne telefone koji nisu toliko rasprostranjeni poput iPhonea ili Androida.

Tako BlackBerryje biraju sramežljivi ljudi koji žive u gradovima i vole putovati. Korisnici starijih verzija BlackBerryja mogli bi se nazvati i 'dinosaurima' koji odbijaju prihvatiti nove tehnologije. No ta demografska slika mogla bi se promijeniti s novim modelima koji su svojim izgledom bliži iPhoneu i Androidu.

S druge strane, onih koji biraju Windows Phone nema toliko puno pa bi ih se moglo nazvati avanturistima ili onima koji vole izazove. Istovremeno, riječ je o veoma otvorenim osobama koje su češće ženskog spola i žive u predgrađima. Hoće li se to promijeniti, vidjet ćemo sa širenjem Windows Phonea.

Tableti

Korisnici tableta u samom početku bili su uspješni mladi muškarci koji se bave biznisom i financijama i koji su posjedovanjem tableta željeli pokazati koliko su napredni u odnosu na okolinu.

Međutim, sa širenjem tableta to se promijenilo. Danas su tableti cjenovno prihvatljiviji, a mnogi će odabrati tablet umjesto prijenosnog računala.

I tu bi se mogle primijeniti karakteristike vezane uz iPhone i Android telefone, ali uz napomenu da e-čitače češće kupuju mlađe žene, dok će muškarci radije digitalne knjige čitati na svom tabletu.

I što sad?

Društvo je oduvijek ocjenjivalo pojedince ovisno o njihovom podrijetlu, materijalnim bogatstvima ili statusu u društvu. Tako i danas, na podsvjesnoj razini ocjenjujemo osobu ovisno o gadgetu koji trenutačno drži u ruci.

No ako ne posjedujete ni jedan od navedenih uređaja, to ne znači da ste lošija osoba ili niste vidljivi u društvu.

Vjerojatnije je da će vas primijetiti i okarakterizirati kao ekscentrika. Bez brige. Ni ekscentrici nisu loši. Samo malo drugačiji od ostalih.