INTEL INSIDE

Stižu novi, tanji, jači MacBookovi?

15.05.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Apple navodno priprema novu liniju tanjih 15-inčnih MacBookova, koje bi mogli pogoniti moćniji Intelovi čipovi. Novi iPhone, čini se, na pomolu krajem godine

Novi MacBook Pro laptopi trebali bi biti predstavljeni na godišnjoj konferenciji Appleovih razvojnih programera, zakazanoj za 11. lipnja. Bloomberg piše kako bi trebali imati zaslone visoke razlučivosti, poput onih na iPhoneu i iPadu, kao i flash memoriju (za brže podizanje sustava) te dulji životni vijek baterije.

Pogonit će ih Intelovi procesori iz serije Ivy Bridge, zahvaljujući će biti tanki samo 0,95 inča (2,9 centimetara).

Prodaja Macova raste brže od tržišta osobnih računala zahvaljujući popularnosti Appleovih prijenosnih uređaja. Udvostručila se od 2007. godine, kad je predstavljen iPhone, dosegnuvši lani 21,8 milijardi dolara (oko 124,2 milijarde kuna).

Macovi čine 13 posto Appleove prodaje, no postojano grave sve veći tržišni udio. Apple je tijekom zadnjeg prošlogodišnjeg kvartala kontrolirao 11,6 posto tržišta osobnih računala u Sjedinjenim Državama, naspram 6,1 posto tijekom istog razdoblja 2007. godine.

Kako je Appleov tržišni udio rastao, tako su i konkurenti (HP, Dell, Samsung i drugi) počeli proizvoditi sve tanje aluminijske laptope, koji podižu operativne sustave sve brže.

Tijekom spomenute konferencije Apple bi mogao predstaviti i novu inačicu svog operativnog sustava, nazvanu Mountain Lion, a koja će tješnje povezati Macove s prijenosnim uređajima, uključujući i zgodne mogućnosti poput slanja SMS-a s osobnog računala na iPhone.

Mountain Lion također bi trebao proširiti mogućnosti koje nudi servis u računalnom oblaku iCloud.

To što će se konferencija baviti Macovima i operativnim sustavom daje naslutiti da će se Apple novim iPhoneom baviti kasnije ove godine. Analitičari predviđaju kako bi se trebao pojaviti tijekom listopada.

Nova linija Macova stiže u trenutku kad Apple koristi i druge proizvođače čipova za svoje uređaje, osim Intela, poput britanskog ARM-a. U Intelu su svjesni da bi ih to moglo skupo koštati, pa su već najavili kako će dizajn čipova prilagoditi Appleovim potrebama.

No, pitanje je koliko će u tome biti uspješni, budući da i sami guraju vlastitu inačicu tanjeg laptopa, nazvanu Ultrabook, koja je izravna konkurencija Appleovom modelu MacBook Air, a košta manje od tisuću dolara (5.700 kuna).