NOVA MREŽA

Stiže superbrzi internet u zrakoplovima!

05.02.2018 u 15:16

Bionic
Reading

Europska zrakoplovna mreža omogućit će bežična spajanja tijekom letova brzinom većom od 75 Mbit/s. Putnici će se moći služiti društvenim medijima, dijeliti fotografije i preuzimati širokopojasne sadržaje

Deutsche Telekom i Inmarsat, zajedno s Nokijom, položili su prvi tehnološki kamen temeljac u razvoju Europske zrakoplovne mreže (EAN), prvog svjetskog integriranog satelita putem frekvencijskog pojasa S i komplementarne zemaljske mreže koja se temelji na tehnologiji LTE i koja je izgrađena za Europu.

Sa strukturom od oko 300 baznih postaja u svih 28 država članica Europske unije, kao i u Švicarskoj i Norveškoj, sastavnica zemaljske mreže EAN postala je prva LTE mreža integrirana na razini Europe.

  • +3
Internet na smartfonu je spor? Evo mogućih razloga Izvor: Profimedia / Autor: Vadym Drobot / Alamy

'EAN je prvo namjensko rješenje za povezivanje u zrakoplovstvu u okviru kojeg se učinkovito kombiniraju komponente u svemiru i na zemlji te kojim se prevladavaju tradicionalna ograničenja interneta tijekom leta', rekao je Frederik van Essen, viši potpredsjednik za zrakoplovstvo Inmarsata.

U avionu veza kao i kod kuće

Dovršetak mreže uslijedio je nakon što je Inmarsat prošlog ljeta uspješno lansirao EAN satelit, koji je nakon toga prošao opsežna testiranja u orbiti i u potpunosti je operativan od rujna 2017. godine

EAN omogućava bežično povezivanje iznad kopna i vode te pruža širokopojasne usluge putnicima, uz trenutačna brzina spajanja sa zrakoplovom većom od 75 Mbit/s, jer zračni prijevoznici koji se služe tom uslugom ne dijele kapacitet mreže s korisnicima izvan zrakoplovstva.

Putnici će se moći služiti društvenim medijima, dijeliti fotografije i preuzimati širokopojasne sadržaje brzinama koje su navikli upotrebljavati kod kuće.

European Aviation Network – Installation of the first LTE antennas in the UK Izvor: Društvene mreže / Autor: Deutsche Telekom

Cilj je EAN-a ispuniti sadašnje i buduće zahtjeve putnika u pogledu povezivanja tijekom leta. U tom smislu pomoći će što je integrirana LTE zemaljska mreža u potpunosti nadogradiva.

Ispitana je tijekom nekoliko letova kako bi se testirali integrirani satelit i komplementarna LTE zemaljske mreže. Testni letovi potvrdili su da EAN u praksi postiže rezultate za koje je osmišljen, pružajući do sad neusporediv rezultat niske latencije ispod 100 milisekundi.

Zahtjevna zemaljska mreža

'Zemaljski dio mreže EAN morao je udovoljiti tehničkim pretpostavkama koje se prilično razlikuju od uobičajene LTE mreže. Recimo, mora funkcionirati pri brzinama od 1.200 kilometara na sat, na visinama od 10 km i iziskuje velike ćelije do 150 km', istaknuo je Thorsten Robrecht, potpredsjednik za dijeljenje mreže u Nokiji.

Bit će dostupna za komercijalnu upotrebu od prve polovice ove godine. Zračni prijevoznici moći će brzo i jednostavno instalirati malu i laganu opremu za EAN, obično tijekom noćnih pauza za pojedinačne zrakoplove i tijekom razdoblja između letova za cijele flote u nekoliko mjeseci.

Grupa International Airlines Group (IAG), koja uključuje zračne prijevoznike kao što su British Airways, Iberia, Aer Lingus i Vueling, prvi je kupac nove usluge i već je započela s instalacijom opreme za EAN u zrakoplovima.

'Sa završetkom prve komponente integrirane paneuropske LTE zemaljske mreže u ovom smo trenutku u mogućnosti potpuno podržati povezivanje EAN satelita i ostvariti maksimalne rezultate EAN sustava', rekao je Rolf Nafziger, viši potpredsjednik za međunarodnu veleprodaju Deutsche Telekoma.

'Mreža je posebno osmišljena kako bi udovoljila zahtjevima budućih kapaciteta za povezivanje u europskom zračnom prostoru, u kojem se očekuje da će se opseg putničkog prometa udvostručiti tijekom sljedećih 15 godina', dodao je Nafziger.