novi čipset

I na 'glupim' mobitelima moći ćemo brzo surfati

22.03.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Najnoviji Qualcommov čipset 205 donijet će brz prijenos podataka i na najjednostavnije mobitele


Povratak Nokije 3310 sve nas je podsjetio na vremena kad su mobiteli bili izdržljivi, jednostavni za korištenje i mogli potrajati danima bez punjenja. No, nitko se ne želi prisjećati vremena kad je prijenos podataka bio usporediv s kretanjem puža.

Iako 'glupi' mobiteli koje je moguće koristiti na mrežama 4G/LTE postoje (Kyocera DuraXE i Sonim XP5, recimo), riječ je o nišnim uređajima koji nisu česta pojava. No, to bi se moglo promijeniti.

Američki proizvođač čipova Qualcomm najavio je čipset 205, zahvaljujući kojem bi više klasičnih mobitela - na kojima nećete naći zaslon osjetljiv na dodir, GPS ili trgovinu aplikacijama - moglo biti korišteno za brzo surfanje na mrežama 4G/LTE.

To bi naročito moglo biti zanimljivo za tržišta u razvoju poput indijskog ili vijetnamskog, na kojem veliki broj kupaca želi brz pristup mobilnom internetu, ali si ne mogu priuštiti pametne telefone. U brojnim zemljama iz te kategorije u tijeku je gradnja infrastrukture za mreže 4G. Do 2020. godine, predviđa IDC, 80 posto svih mobitela bit će kompatibilno s tim mrežama. 

Čipset 205 trebao bi omogućiti brže surfanje internetom, ali i prijenos videa uživo. Evo specifikacija:

  • brzina prijenosa podataka: do 150 Mbps download/ 50 Mbps upload
  • dvojezgreni, radnog takta 1,1 GHz
  • grafički čip Adreno
  • može podržati stražnju kameru s tri megapiksela i prednju s 0,3 MP
  • može podržati zaslon VGA razlučivosti 480 p na 60 sličica u sekundi 
  • može podržati dvije kartice SIM i NFC

Prvi mobiteli s novim čipsetom trebali bi se početi pojavljivati tijekom idućih nekoliko mjeseci. Među proizvođačima s kojima je Qualcomm već postigao dogovor su Megafone, Nubia i HiPad.

Više: CNET