ZLATNA PETICA?

Stigao je novi Bluetooth standard - uz četiri puta veći domet

09.12.2016 u 13:33

Bionic
Reading

Baš kako je najavljeno sredinom godine, Bluetooth Special interest Group (SIG) i službeno je prihvatio Bluetooth 5 kao najnoviji standard uz sve pripadajuće tehničke specifikacije. Nadogradnje su velike - očekuje se veća brzina, bolji domet te interoperabilnost s postojećim bežičnim tehnologijama

Naravno - i ovaj put je naglasak stavljen na kategoriju uređaja IoT (Internet of Things), koja je otvorila novu eru digitalne povezanosti. Standard je dakle, već usvojen, no na prve uređaje se neće morati čekati predugo. Prvi uređaji koji koriste Bluetooth 5 standard mogu se očekivati u periodu između dva i šest mjeseci, taman u vrijeme kada se može očekivati najnovije i najmoćnije mobilne perjanice za sljedeću godinu.

Novi Bluetooth standard se uglavnom tiče sirovih performansi. Korisnici će moći računati na čak četiri puta veći domet, dvostruko veću brzinu prijenosa podataka, kao i manju interferenciju s ostalim mrežnim uređajima.

'Petica' ipak ne donosi neka značajnija povećanja u kvaliteti prijenosa audio materijala. Dok je povećanje dometa svakako zgodno, poboljšanja u audio komprimiranju, latenciji i energetskoj učinkovitosti stižu tek 2018. godine. Za one kojima je ovo prioritet - nema žurbe u nabavi novih uređaja.

Tvrtke poput ABI Research vjeruju da će do 2021. godine na svijetu biti instalirano čak 48 milijardi IoT uređaja, a novi standard otvara područje nikad bolje povezanosti, kako za domove, tako i za organizacije - a naposljetku i gradove.